Keskiaikaharrastajien joukossa Kirsi Karhapää on oman elämänsä kreivitär, joka niiaa ylempiarvoisiaan

Kirsi Karhapää on tehnyt itse myös hatun, joka kuuluu 1500-luvun asuun. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Kruunu viimeistelee keskiaikaharrastaja Kirsi Karhapään, 44, asukokonaisuuden. Karhapäällä on yllään hänen itse tekemänsä puku. Koska valmiita kaavoja yli satoja vuotta vanhoihin pukuihin on olemassa hyvin vähän, on Karhapää ottanut pukuunsa mallia muun muassa renessanssiajan maalauksista.

Kirsi Karhapään samettinen keskiaikatyylinen puku on vaatinut useita kymmeniä työtunteja. Keskiaikaharrastukseen hurahtanut Karhapää nauttii saadessaan pukeutua näyttävästi. Harrastajien joukossa Karhapään aatelisarvo on kreivitär. Hänet voi tavata Pyhän Laurin kirkon miljöössä lauantaina. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Karhapää on valmistanut itselleen kaikkiaan yhdeksän keskiaikaista pukukokonaisuutta. Lisäksi hän on tehnyt pukuja ystävilleen.

Karhapää pukee näyttävän asun ylleen seuraavan kerran lauantaina, jolloin Pyhän Laurin kirkon ympäristössä vietetään Helsingan keskiaikapäivää. Karhapää edustaa Keskiaikaseura Hukka ry:tä ja on lupautunut osallistua tapahtuman muotinäytökseen. Innostus harrastukseen lähti työkaverilta 10 vuotta sitten.

– Hän näytti kuvia Turun keskiaikamarkkinoilta ja minä sanoin vau! Tämä on mun juttu, hän kertoo.

Viikinkityylinen pukukokonaisuus on villaa. Näyttävät korut ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Kirsi Karhapää on tehnyt puvun itse. Esiliinan helmasta löytyy Karhapää oma vaakuna, jollaisen moni keskiaikaharrastaja itselleen rekisteröi. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Tärkeintä harrastuksessa ovat ystävät. Karhapää osallistuu aktiivisesti yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, joita on eri puolilla Suomea. Mahdollisuuksien mukaan hän matkustaa tapahtumiin ja leireille myös ulkomaille.

Tapahtumiin jokainen harrastaja tulee pukeutuneena.

– Meidän pukeutumissäännöt eivät ole kovin tiukat. Kun asu näyttää autenttiselta kynttilänvalossa noin kolmen metrin päässä, se riittää, hän selvittää.

Keskiaikatapahtuma levittäytyy pappilan pihalle. Kirsi Karhapään viikinkihenkiseen asukokonaisuuteen kuuluu tuohikassi. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Keskiaikapiireissä Karhapää on Contessa Izabella del Cacco. Kaikilla seuraan kuuluvilla on oma keskiaikainen nimi. Karhapää korostaa, että kyse ei ole larppauksesta.

– Emme esitä mitään hahmoa, vaan olemme omia itsejämme vain eri nimillä. Keskustelujen aiheissa toki huomioidaan aikakausi eli päivän polttavista poliittisista käänteistä ei kukaan höpise, hän kertoo.

Värikkäät ja näyttävät korut ovat osa viikinkiaikaista asua. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Käytössä ovat sen sijaan aatelisarvot. Karhapää on saanut kreivittären tittelin, joka tarkoittaa, että alempiarvoiset niiaavat häntä, ja hän puolestaan ylempiarvoisiaan. Arvoaan voi nostaa muun muassa osallistumalla kruununturnajaisiin ja voittamalla ne.

Keskiaikaleiri-tapahtumissa moni elää keskiaikaisissa teltoissaan, jotka useat myös sisustavat keskiaikatyyliin.

Kirsi Karhapää pukee viikinkiaikaiseen asuun karjalanpiirakkatossut ja säärikääreet. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

– Se hetki kun illalla pukeudutaan parhaimpiin ja nautitaan pidoista ovat valtavan antoisia. Ei ole kännyköitä eikä kelloja. Todella nautitaan elämästä, hän sanoo.

Keskiaikatunnelmaa kirkolla

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään neljättä kertaa Pyhän Laurin kirkon (Kirkkotie 45) ympäristössä ja pappilan puistossa lauantaina 10. elokuuta kello 11 alkaen.

Ohjelmassa on muun muassa keskiajan muoti- ja taistelunäytös, hevosturnajaiset sekä lapsille on kilpityöpaja.

Tapahtuman järjestävät Vantaa-Seura, Tikkurilan seurakunta ja BRQ Vantaa Festival. Tapahtumaa tukee muun muassa Vantaan kaupunki.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsingan keskiaikapäivään etsitään myyjiä, esiintyjiä ja vapaaehtoisia 3.3.2019 8:30
  2. Helsingan keskiaikapäivä oli supersuosittu 13.8.2018 15:15
  3. Kirkonkylässä sukelletaan keskiaikaan – "Elämä oli pitkälti selviytymistä" 8.8.2018 18:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut