Onko tämä vantaalainen perheasunto pääkaupunkiseudun halvin? – "Neliöhinnaltaan edullisin asunto, jonka olen urani aikana myynyt"

Perheasunto vuonna 1972 valmistuneessa vantaalaistalossa maksaa vähän yli 100 000 euroa. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalla on myynnissä neljän huoneen ja keittiön asunto. Kodissa on neliöitä yli 80. Hintaa asunnolla on vähän yli 100 000 euroa. Asunnon hinta jää siis alle sen, mitä Vantaallakin on pyydetty ja maksettu jopa vanhoista yksiöistä.

– Tämä on kyllä neliöhinnaltaan edullisin asunto, jonka olen urani aikana myynyt, toteaa asuntoa välittävä Arvotalo LKV:n toimitusjohtaja Maria Sundell

Asunnon hintaan vaikuttaa sijainti. Mikkolassa sijaitsevan neliön halvalle hinnalle on myös toinen syy.

– Taloon on tulossa putkiremontti ja julkisivuremontti, kertoo Sundell.

Hän laskee remonttien voivan tuoda asunnon uudelle omistajalle neliötä kohden jopa tuhannen euron kustannuksen. Remontit on jo merkitty taloyhtiön korjaussuunnitelmaan. Sundell kuitenkin muistuttaa, etteivät remonttien kustannukset realisoidu osakkaille vielä pitkään aikaan.

– Ensiksi tehdään suunnitelma. Uskon remonttien alkavan vasta muutaman vuoden päästä ja kustannukset tulevat maksettaviksi vasta remonttien valmistuessa.

Remonteista koituvat kustannukset jyvitetään osakkaille neliöiden mukaan. Mitä suurempi asunto, sitä suurempi on maksettavaksi tuleva summa.

– Kustannukset voi maksaa joko kerralla pois tai sitten rahoitusvastikkeena kuukausittain.

Putkiremontti tietää asukkaille väliaikaista asumista muualla. Siihen kuinka kauan evakkoaika kestää, vaikuttaa Sundellin mukaan putkiremontin toteuttamistapa.

– Perinteisellä tavalla toteutettu putkiremontti voi tarkoittaa, ettei asunnossa voi asua 2–3 kuukauteen. Jos remontti tehdään sukittamalla, se voi olla ohi kuukaudessa.

Julkisivuremontin ajan asunnossa voi todennäköisesti asua.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth kommentoi Mikkolan asunnon neliöhinnan kuulostavan "kovin edulliselta". Hän kuitenkin muistuttaa, ettei asuntokauppa ole bulkkikauppaa.

–  Myyjällä on toki lupa myydä alle arvioidun markkinahinnan. Välittäjän tärkeä tehtävä on hinnoitella kohde oikein, sanoo Ehrnrooth.

Hän korostaa, että yksittäisen asunnon hintaa on vaikea kommentoida tapausta tuntematta. – Alhaiseen hintaan voivat vaikuttaa niin monet seikat.

Ehrnrooth toteaa myös, että joskus ihmisen elämässä tulee vastaan tilanteita, jolloin asunnosta on vain päästävä nopeasti eroon. Remontista seuraava vastikkeen nousu voi olla liikaa tai asunto halutaan nopeasti kaupaksi esimerkiksi avioerotilanteessa.

– Alhaisesta hinnasta huolimatta voi olla myös niin, että myyjä saa asunnosta pois siihen sijoittamansa rahat.

Kiinteistönvälittäjä Maria Sundell toteaa asunnon arvon kohoavan remonttien jälkeen merkittävästi. Hän on kuitenkin realisti ja sanoo, ettei arvo todennäköisesti kohoa niin paljon, että se kattaisi remontista aiheutuvat kulut kokonaan.

Ehrnrooth tietää, että monessa tapauksessa putkiremonttien aikataulu ja budjetti voivat venyä. Se tarkoittaa, että asukkaille tulee arvioitua enemmän kulua myös väliaikaisesta asunnosta.

Voiko vastaavia hintoja tulla vastaan muualla pääkaupunkiseudulla?

– Kyllä kaikissa 70-luvulla rakennetuissa lähiöissä Vantaalla on taloja, joissa on paljon korjausvelkaa: Hakunilassa, Koivukylässä. Espoossakin on vastaavia, mutta siellä tuskin nähdään yhtä alhaisia neliöhintoja kuin Vantaalla, vastaa Sundell.

Uusi laki mahdollistaa niin sanotun purkavan uusrakentamisen ilman, että osakkaat ovat yksimielisesti purkupäätöksen takana. Purkava uusrakentaminen eli uuden talon tai talojen rakentaminen vanhojen tilalle ei kuitenkaan Sundellin mukaan tule kysymykseen Mikkolan kohteessa.

– Kyseessä on iso taloyhtiö. En usko, että siinä lähdetään purkamaan.

Aiheeseen liittyvää

 1. Vantaa loistaa asuntosijoittajien rankinglistalla – "Esimerkiksi Myyrmäki ja Martinlaakso ovat täysin aliarvostettuja"
  24.7.2019 7:05
 2. Esimerkkinä Kivistö – ”Terveet asuntomarkkinat eivät ole neuvostoajan kauppa”
  18.7.2019 7:00
 3. Helsinki on vasta 9. paras kaupunki asuntosijoittamiseen – "Moni yksityinen vuokranantaja on kääntänyt katseensa muualle"
  17.7.2019 9:25
 4. Vanhojen asuntojen hinnat laskevat yhä kehyskunnissa – neliöhinnassa jo tuntuva 1700 euron ero pk-seutuun
  13.7.2019 6:30
 5. Hallituksen isku asumisen kuluihin näkyy jo asuntokaupoilla – "Nyt on ostajan markkinat"
  26.6.2019 9:22

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut