Vapaalassa vietetään aktiivista pihaelämää – omakotitalon pihamaalta löytyy niin koirien temppurata kuin golfpaikkakin

Macy on 10-vuotias maltankoiran ja yorkshiren terrierin sekoitus. Innokas pikkukoira pitää Salme Saloranta-Kurkelan liikkeessä myös kotipihalla. Sini Pennanen

toimitus

Salme Saloranta-Kurkela asuu koiransa Macyn kanssa Vapaalassa.

Saloranta-Kurkela viettää aktiivista elämää omakotiasujana. Jäätyään eläkkeelle seitsemän vuotta sitten, on hänellä ollut aikaa puuhastella vanhan talon parissa.

Toimelias rouva on tehnyt omakotitalonsa pihalle muun muassa pienen golfauspaikan sekä temppuradan koiralleen.

– Pihani ei ehkä ole aivan tyypillinen eläkeläisen piha. Ajattelen asumista ja elinympäristöä kokonaisvaltaisesti. Piha on minulle tärkeä asia myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, hän kertoo.

Salme Saloranta-Kurkela kuivattaa pyykit aina ulkona. Se on ilmastoteko, sillä ei tarvitse käyttää sähköä kuivausrummun pyörittämiseen. Kuva: Sini Pennanen

Saloranta-Kurkelan puutarhassa ei ole erikoisia, hankalasti hoidettavia kasvilajikkeita. Hän suosii helppohoitoisuutta ja vihreyttä. Omenapuut ja siisti nurmikko ovat olennainen osa pihapiiriä.

– Nurmikon leikkuu käy kuntoliikunnasta, mutta lisäksi teen Macy-koirani kanssa yleensä neljä lenkkiä päivässä. Macy on siisti koira, joten se ei tee tarpeitaan omalle pihalle, hän kertoo.

Ulkoilmaelämä on Saloranta-Kurkelalle kaikin puolin tärkeää. Hän juo usein aamu- ja päiväkahvit omalla pihalla. Kuva: Sini Pennanen

Saloranta-Kurkela osti vuonna 1938 rakennetun talon yhdessä edesmenneen puolisonsa kanssa vuonna 1993.

Vaikka Saloranta-Kurkela on ahkera kotinsa laittaja ja tekee myös pieniä remontteja, hän voi tarvittaessa turvautua Vapaalan omakotitalkkarin apuun. Oikein lumisina talvina apu on toisinaan tarpeen.

– Olen onnekas, kun olen vielä 75-vuotiaana näin hyväkuntoinen. Vaikka teen itse paljon, otan mielelläni apua vastaan – jos sitä on tarjolla. Vanhassa talossa riittää aina tekemistä.

Aikuiset pojat asuvat ulkomailla. Onneksi hän näkee aika ajoin lapsiaan ja lapsenlapsiaan, kun he vierailevat Suomessa.

Vapaalassa sijaitseva omakotitalo on rakennettu vuonna 1938. Kuva: Sini Pennanen

Aktiivista elämää viettävä Saloranta-Kurkela suoritti green cardin 71-vuotiaana. Vantaan Sanomista hän puolestaan löysi ilmoituksen bridge-kerhosta ja käy pelaa ryhmän kanssa kerran viikossa.

Hän kannustaa eläkeläisiä lähtemään liikkeelle kodeistaan sosiaalisen elämän pariin.

– Nautin, että kotona on voi olla aktiivinen. Myös sosiaalinen elämä on minulle tärkeää, ja olenkin saanut paljon uusia ystäviä muun muassa golfin parista, hän kertoo.

– Viime kesänä golfasin yli sata kertaa. Minulla on pelioikeus Gumbölessä, jossa käyn pelaamassa yksin, ystävieni ja siskoni tyttären kanssa, Saloranta-Kurkela lisää.

Teksti: Riikka Hollo, kuvat Sini Pennanen

Aiheeseen liittyvää

 1. Omakotitalo Kivistössä on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia – Kiinasta tuodut huonekalut, kirppislöydöt ja viherkasvit tekevät kodista persoonallisen
  26.5.2019 9:10
 2. Onko sinulla persoonallinen koti, joka ansaitsee tulla esitellyksi muillekin? – Etsimme vantaalaisia koteja juttusarjaa varten
  26.5.2019 7:35
 3. Vantaalainen pariskunta hurahti muumeihin – kotoa löytyy 86 muumimukia ja muuta aiheeseen liittyvää tavaraa
  30.4.2019 7:40
 4. Ritva on asunut Kuopiossa ja Kreikassa, kunnes päätyi Kaivokselaan – "Olen hyvä esimerkki siitä, millaista vuokralla asuminen parhaimmillaan on"
  18.3.2019 10:16

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut