Miljoonahanke: Vantaan koulujen digioppimista kehitetään 11 miljoonalla eurolla

Vantaalla hyödynnetään tulevaisuudessa entistä enemmän digitalisaatiota ja tiedolla johtamista oppimisessa ja opetuksessa. Arkisto/Veera Visuri

Mia Lindström

Vantaan kouluissa otetaan seuraavan neljä vuoden aikana iso harppaus kohti digitaalisen oppimisen uudenlaisia mahdollisuuksia.

Vantaan kaupungin ja Business Finlandin noin 11 miljoonan euron hankkeessa on tavoitteena kehittää opetuksen digitaalisia sisältöjä monipuolisesti.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että kyseessä on iso ja vaativa muutos, jonka rakentaminen tapahtuu asteittain.

Hankkeen pilottivaiheessa on mukana kymmenkunta koulua, kuten Veromäen ja Martinlaakson yhtenäiskoulut sekä Lumon ja Vaskivuoren lukiot.

Hankkeessa kehitetään uusi järjestelmäkokonaisuus, jonka myötä käyttäjät, eli opettajat, oppilaat ja huoltajat, pystyvät tekemään nykyistä paremminesimerkiksi jatkuvaa arviointia, oppijan yksilöllistä tukemista ja tiedolla johtamista.

Luokassa uudet tavat toimia näkyvät esimerkiksi siten, että tulevaisuudessa oppitunneilla voidaan tehdä entistä enemmän tehtäviä digitaalisesti, reaalisaikaisesti ja pelillisiä keinoja hyödyntäen.

Opettaja voi seurata omalta laitteeltaan, miten oppilaat tehtävissä edistyvät ja keskittää neuvonsa heille, jotka sitä tarvitsevat. Oppilaat saavat puolestaan reaaliaikaisesti tiedon siitä, miten he ovat tehtävissä pärjänneet.

Kotona puolestaan vanhemmilla on mahdollisuus digitaalisesti seurata, miten oma lapsi on tehtävistä suoriutunut.

Opettaja tai rehtori voi puolestaan verrata luokan tuloksia vaikkapa toiseen luokkaan.

– Tarkoitus on hyödyntää entistä enemmän tiedolla johtamista, jonka digitaalisuus mahdollistaa, Kalo kertoo.

Vantaan kaupunki satsaa kehitystyöhön noin 5,4 miljoonalla eurolla. Business Finlandin osuus on niin ikään 5,4 miljoonaa euroa, mikä on Business Finlandin suurin innovatiivisiin julkisiin hankintoihin myöntämä rahoitus.

Kalo sanoo, että 11 miljoonaa euroa käytetään sisällön kehittämiseen. Kaupungin laitekanta, kuten tabletit ja chromebookit, ovat kunnossa ja uusia laitteita hankitaan normaalisti tarpeen mukaan. Lisäksi langaton verkko toimii kouluissa hyvin.

Hankkeesta on nyt tehty esiselvitys ja seuraavaksi kaupunki kartoittaa markkinoilla olevat sovellukset ja mahdolliset yhteistyökumppanit uusien tuotteiden sekä palvelujen rakentamiseksi.

Vantaan opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth totesi tiedotteessa, että Vantaa haluaa olla aloittaja laajassa opetuksen alustauudistuksessa.

– Nykyisin käytössä olevat hallinnon ja tiedolla johtamisen järjestelmät ovat pirstaleisia ja osin elinkaarensa loppupäässä. Tämän uudistuksen myötä luomme yhden opetuksen järjestelmäkokonaisuuden, hän totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.