Miljoonahanke: Vantaan koulujen digioppimista kehitetään 11 miljoonalla eurolla

Vantaalla hyödynnetään tulevaisuudessa entistä enemmän digitalisaatiota ja tiedolla johtamista oppimisessa ja opetuksessa. Arkisto/Veera Visuri

Mia Lindström

Vantaan kouluissa otetaan seuraavan neljä vuoden aikana iso harppaus kohti digitaalisen oppimisen uudenlaisia mahdollisuuksia.

Vantaan kaupungin ja Business Finlandin noin 11 miljoonan euron hankkeessa on tavoitteena kehittää opetuksen digitaalisia sisältöjä monipuolisesti.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että kyseessä on iso ja vaativa muutos, jonka rakentaminen tapahtuu asteittain.

Hankkeen pilottivaiheessa on mukana kymmenkunta koulua, kuten Veromäen ja Martinlaakson yhtenäiskoulut sekä Lumon ja Vaskivuoren lukiot.

Hankkeessa kehitetään uusi järjestelmäkokonaisuus, jonka myötä käyttäjät, eli opettajat, oppilaat ja huoltajat, pystyvät tekemään nykyistä paremminesimerkiksi jatkuvaa arviointia, oppijan yksilöllistä tukemista ja tiedolla johtamista.

Luokassa uudet tavat toimia näkyvät esimerkiksi siten, että tulevaisuudessa oppitunneilla voidaan tehdä entistä enemmän tehtäviä digitaalisesti, reaalisaikaisesti ja pelillisiä keinoja hyödyntäen.

Opettaja voi seurata omalta laitteeltaan, miten oppilaat tehtävissä edistyvät ja keskittää neuvonsa heille, jotka sitä tarvitsevat. Oppilaat saavat puolestaan reaaliaikaisesti tiedon siitä, miten he ovat tehtävissä pärjänneet.

Kotona puolestaan vanhemmilla on mahdollisuus digitaalisesti seurata, miten oma lapsi on tehtävistä suoriutunut.

Opettaja tai rehtori voi puolestaan verrata luokan tuloksia vaikkapa toiseen luokkaan.

– Tarkoitus on hyödyntää entistä enemmän tiedolla johtamista, jonka digitaalisuus mahdollistaa, Kalo kertoo.

Vantaan kaupunki satsaa kehitystyöhön noin 5,4 miljoonalla eurolla. Business Finlandin osuus on niin ikään 5,4 miljoonaa euroa, mikä on Business Finlandin suurin innovatiivisiin julkisiin hankintoihin myöntämä rahoitus.

Kalo sanoo, että 11 miljoonaa euroa käytetään sisällön kehittämiseen. Kaupungin laitekanta, kuten tabletit ja chromebookit, ovat kunnossa ja uusia laitteita hankitaan normaalisti tarpeen mukaan. Lisäksi langaton verkko toimii kouluissa hyvin.

Hankkeesta on nyt tehty esiselvitys ja seuraavaksi kaupunki kartoittaa markkinoilla olevat sovellukset ja mahdolliset yhteistyökumppanit uusien tuotteiden sekä palvelujen rakentamiseksi.

Vantaan opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth totesi tiedotteessa, että Vantaa haluaa olla aloittaja laajassa opetuksen alustauudistuksessa.

– Nykyisin käytössä olevat hallinnon ja tiedolla johtamisen järjestelmät ovat pirstaleisia ja osin elinkaarensa loppupäässä. Tämän uudistuksen myötä luomme yhden opetuksen järjestelmäkokonaisuuden, hän totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.