Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hääparit panostavat mieluummin juhlapukuihinsa ja tarjoiluihin kuin vieraiden määrään –  joka toisen mielestä häihin saa mennä vieraaksi ilman häälahjaa

Suomalaisiin häihin saapuessa voi keskimäärin luottaa, että tarjoilut sekä hääparin asustus ovat tiptop. Sen sijaan kutsulistalle voi olla hankalaa päästä ja puitteissa sekä ohjelmasisällössä on mahdollisesti tehty taloudellisia myönnytyksiä.

Joka kolmas suomalainen ajattelee, että sovelias hääbudjetti on 5 000–10 000 euroa, mutta kaksi kolmesta kokee Suomessa järjestettävän turhan kalliita häitä.

Valtaosa suomalaisista on myös sitä mieltä, ettei häitä tule järjestää, jos omat varat eivät riitä niihin. Häiden lainarahalla rahoittaminen on soveliasta vain joka kolmannen mielestä. Mutta jos lainata täytyy, ennemmin sitten vanhemmilta kuin pankilta.

Tiedot selviävät kansainvälisen Schibsted-konsernin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tärkein hääjuhlan osa ovat suomalaisten mielestä ruokatarjoilut. Yli puolet ei missään nimessä säästäisi niissä. Seuraavaksi tärkeimpiä ovat morsiamen asu, alkoholittomat juomatarjoilut sekä sulhasen asu.

Helpoimmalta säästökohteelta tuntuu vieraiden määrä. Seuraavaksi koristelut, ohjelmasisältö sekä juhlapaikka.

Häävieraatkin säästävät, sillä lähes joka toisen suomalaisen mielestä häihin saa mennä vieraaksi ilman häälahjaa. Näkemys on vahvin alle 30-vuotiaiden aikuisten joukossa. Heistä 60 prosenttia saattaa juhlia häissä muistamatta hääparia lahjalla.

– Miehet menevät häihin ilman häälahjaa herkemmin kuin naiset. Toisaalta miesten näkemys soveliaasta häälahjan hinnasta on selkeästi hintavampi kuin naisten, konserniin kuuluvan Torin kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki kertoo

– Yli puolet naisista kokee 50–100 euroa sopivaksi hinnaksi. Miehistä liki viidesosa sanoo, että lahjan tulee maksaa 100–150 euroa ja yli kymmenesosa, että tulee maksaa 150–200 euroa, Huhtamäki vertaa.

Kyselyyn vastaajia oli 1000, puolet naisia ja puolet miehiä.