Vaara vaanii vesillä – Ruotsissa se koituu noin 50 koiran kohtaloksi vuosittain

Kuvan islanninlammaskoira viettää kesät saaressa ja on siksi tottunut uimari ja veneilijä. Veneessä sillä on aina yllään pelastusliivit. Sirpa Repo

Tiina Örn

Voisi olettaa, että kesällä veneily ja mökkirannoissa polskiminen näkyisivät koirien hukkumistapausten lisääntymisenä vakuutusyhtiöiden korvaustilastoissa. Niin ei kuitenkaan ole.

– Koirien hukkumistilastoissa ei nähdä piikkiä kesäkuukausina, vaan hukkumisia on selvästi eniten talviaikaan marras–helmikuussa. Tapauksia on lähes kaksinkertainen määrä kesään nähden, kertoo Agria eläinvakuutuksen maajohtaja Anna Linder

Sama viesti on Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalveluista vastaavalla vakuutuspäällikkö Hannu Partasella

– Hukkuminen näyttää olevan yleisempää syys–toukokuussa ja syynä ovat olleet uima-altaat sekä heikot jäät.

Koiran hukkuminen on Partasen mukaan mainittu Pohjola Vakuutuksen korvaustilastoissa vain yhdessä tapauksessa kesä–elokuun välillä, mutta yhteensä 16 kertaa syys–toukokuun välisinä aikoina. Tarkastelussa ovat olleet vuosien 2015–2019 eläinvahinkojen korvaustilastot.

Suomessa koirien hukkumiskuolemia ei ainakaan vakuutusyhtiöiden tilastojen valossa tapahdu usein. Toisin on naapurimaassa. Agrian tilastojen mukaan Ruotsissa hukkuu vuositasolla noin 50 koiraa.

– Luku on pysynyt suurin piirtein tuolla tasolla useamman vuoden ajan, sanoo Linder.

Hän lisää, että hukkunut koira on usein talviaikaan ajossa ollut metsästyskoira.

– Koiran nostaminen jäistä on usein vaikeaa ja hypotermian riski on suuri.

Koiran hukkuminen ei kesäkaudellakaan ole kuitenkaan mahdotonta.

– Paras tapa ennaltaehkäistä hukkumisia on hankkia koiralle tukevat pelastusliivit esimerkiksi veneilyä varten. Liivien tulee olla koiran painoon nähden sopivat ja kannattaa suosia liivejä, joissa on selässä kahva, jonka avulla koiran voi nostaa vedestä, toteaa Linder.

Itsekin veneilyä harrastava IF Vakuutuksen korvauskeskusjohtaja Juha Virtanen kommentoi, että onneksi enää harvoin näkee koiria, joilla ei ole pelastusliivejä veneessä tai yleisillä laitureilla.

– Uskoisin, että koirien käyttämät pelastusliivit vähentävät hukkumisriskiä valtavasti.

Virtanen luettelee IF vakuutuksen korvaavan koiran hukkumisen muun muassa tapauksissa, joissa koira on hukkunut uimisen aikana tulleen sairaskohtauksen vuoksi. Korvattavia ovat myös tapaukset, joissa koira on hukkunut veneestä pudottuaan joko niin, että kova vesi aiheuttaa tajuttomuuden tai siksi, että putoamista ei ole huomattu ajoissa.

– Korvattavia ovat myös virtaavan joen voimasta johtuvat hukkumiset ja talvisaikaan rikkoutuneen jään rikkoutumisen tai vaikkapa railoon astumisen vuoksi tapahtuneet hukkumiset, sanoo Virtanen.

Kesäkivassa on riskinsä

Koirakin voi yliarvioida voimansa ja hukkua uituaan liian pitkään esimerkiksi veneellä rannasta lähteneen omistajansa perään.

Koira voi ihmisen tavoin saada uidessaan sairauskohtauksen.

Hyvä perustottelevaisuus, kuten se, että koira tulee luokse kutsuttaessa, voi auttaa ennaltaehkäisemään hukkumisia ja muita tapaturmia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Palavatko rahasi koiran punkkiläkkeisiin? Yle: Kalliit lääkkeet turhia useille koirille 25.7.2019 20:30
  2. Ostitko sinäkin koiralle saunaoluen – muista tämä rajoitus 9.7.2019 20:05
  3. Lemmikkikoirien suojeluun erityishuomiota hallitusohjelmassa – tätä kaikkea on luvassa 4.6.2019 14:43
  4. Koirien rekisteröinti tulee pakolliseksi – taustalla pentutehtailu ja irrallaan olevat koirat 15.2.2019 19:45

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut