Museovirasto jyrähti Malmin lentokentän puolesta – myös luontoväki vastustaa Helsingin rakentamissuunnitelmia

Mikko Välimaa

Taistelu Helsingin Malmin lentokentän suojelemisesta jatkuu seuraavaksi ympäristöministeriössä.

Sekä lentokenttää puolustava Malmin lentoaseman ystävät ry. että Museovirasto ovat valittaneet ministeriölle Uudenmaan ely-keskuksen päätöksestä, jonka myötä vain pieni osa kenttäalueesta suojeltaisiin.

Museovirasto ja lentokentän ystävät katsovat, että ely-keskus toimi väärin, kun se kesäkuisessa suojelupäätöksessään vetosi maankäyttö- ja rakennuslakiin. Valittajien mukaan suojelupäätös on tehtävä rakennusperintölakia noudattaen.

Ely-keskus katsoi kesäkuussa, että lentokentän arvokkaat rakennukset voidaan säilyttää nykyasussaan asemakaavoituksen avulla.

Sen sijaan kentän kiitotiet uhkaavat jäädä rakentamisen alle, kun Helsingin kaupunki haluaa rakentaa Malmille jopa 25000 asukkaan uudenasuinalueen.

Elyn mukaan Malmilla voidaan säilyttää kuitenkin myös "muistumia" kiitoteistä ja avoimista maisema-alueista.

Lentokentän rakentamiseen kriittisesti alusta pitäen suhtautunut Museovirasto katsoo uudessa valituksessaan, että elyn ratkaisu jättää kentän suojelun avoimeksi.

Virasto huomauttaa, ettei alueen vireillä tai valituskäsittelyssä olevissa asemakaavoissa ole riittävästi huomioitu suojelutarpeita.

Museovirasto ei täysin tyrmää asuntorakentamista. Viraston mukaan olennainen kysymys on, onko alue lisärakennettavissa niin, että myös lentokenttätoiminta tai ainakin kentän avoin maisematila säilyvät.

– Kansainvälisenä verrokkina voi viitata Berliinin Tempelhofin lentokenttään. Kenttää ei käytetä enää ilmailuun mutta kenttäalue on haluttu säilyttää avoimena. Se on muun muassa kaupunkilaisten vapaa-ajan ja tapahtumakäytössä, viraston kannanotossa todetaan.

Malmin lentoaseman ystävät ry. on moittinut ely-keskusta paitsi rakennusperinnelain sivuttamisesta myös asenteellisuudesta. Puheenjohtaja Timo Hyvönen ihmetteli tuoreeltaan elyn päätöksen jälkeen, miksi virasto samaan aikaan pitää kenttää arvokkaana, mutta sen antama päätös on ristiriidassa suojeluesityksen kanssa.

Uudessa valituksessaan yhdistys katsoo, ettei ely ole ottanut huomioon ympäristöministeriön näkemystä, vaikka ministeriö on aiemmin todennut, että suojelupäätös pitää tehdä rakennusperintölain nojalla. Yhdistys haluaa säilyttää kentän ilmailukäytössä.

Malmin kentän laajempaa suojelua puolustaa myös Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Uudenmaan piiri. Piiri olisi halunnut valittaa elyn päätöksestä, mutta rakennusperintölaki ei anna tähän mahdollisuutta.

Erityisasiantuntija Tapani Veistola katsoo SLL:n verkkosivuilla, että Malmin kentän luonto- ja kulttuuriperintöarvot pitää turvata, jatkuipa lentotoiminta tai rakennettiinpa ison alueen muille osille.

Malmin luontoarvojen turvaamiseksi on menossa uusi kansalaisaloite. Se perustuu harvinaisen niityn ja erittäin uhanalaisen viheryökkösen suojelemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.