Upeat kuvat: Perheenäiti teki 5-vuotiaalle pojalle aamiaisjäynän ­– Facebook sekosi ihastuksesta

Linda Nyberg taiteilee 5-vuotiaalle Haakonille aamiaiseksi kaikenlaista jännää haista hiiriin. Mia Tadic

Mia Tadic

Susi se on, ilmiselvä. Toinen on ruispuikulalla mateleva kurkkumato, kolmas taas kultareunaisessa kupissa uiva päärynähiiri.

Nämä Linda Nybergin loihtimat aamiaiset ovat uniikkeja, Sipoon Sanomia varten taiteiltuja annoksia. Hänen uutuuskirjassaan Lautasellinen rakkautta (Nemo, Otava) pääsee ihastelemaan muita vastaavia annoksia resepteineen.

Eläimet ilahduttavat kauniissa kupeissa. Kuva: Mia Tadic Mia Tadic

Päähenkilö on kuitenkin Haakon Nyberg, 5, sillä hänestä kaikki lähti.

– Eräänä aamuna kysyin Haakonilta, mitä hän haluaisi aamiaiseksi. Hän sanoi, että haluaa kalan. Yllätyin siitä. Meillä ei ollut kalaa kotona, ja harvoin sitä aamiaiseksi syödään.

– Päätin, että keksin jotain jäynää. Tein ovaalinmuotoiseen leipään kurkusta suomut ja hain pihalta mustikkasilmät.

– Se yllättynyt hymy oli hurmaava, Haakon vain kikatti ja nauroi. Sille kalalle naurettiin koko perhe, Linda Nyberg kertoo.

Käärmevoileivässä on kurkkuviipaleita. Kuva: Mia Tadic Mia Tadic

Aamiaistoiveet jatkuivat uusilla haasteilla, kuten hevosella, ja äiti väkersi. Jossain vaiheessa Nyberg julkaisi kuvia aamiaisannoksista Facebook-sivullaan. Se herätti tuttavissa suurta ihastusta, ja kuvia toivottiin lisää.

– Haakon on aina syönyt kaikkea, mutta tuttavat sanoivat, että ehkä tämän avulla saisi lapset syömään vihanneksia. Ajattelin, että ehkä tässä on ideaa.

Linda Nyberg alkoi jakaa aamiaiskuvia Instagramissa omalla sivulla Breakfast for My Son. Taideaamiaisten myötä Haakon on tullut maistaneeksi hedelmät ja vihannekset laidasta laitaan.

Sipoon suden kuu on juustoa. Kuva: Mia Tadic Mia Tadic

Kirjassa on aamiaisherkkujen kuvien ja reseptien lisäksi hauskoja tietoiskuja eri aiheista sekä makuasiantuntijan diplomi, jossa lasta kiitetään rohkeudesta maistaa monenlaista. Myös ruoka-arvosteluja lapsi pääsee tekemään itse.

– Meillä on tapana, että maistetaan uusia juttuja kolme kertaa. Sen jälkeen ei tarvitse, jos ei maistu. Usein ekalla kerralla naama on rusinalla, toisella kerralla ilme jo kirkastuu ja kolmannella tietää, mitä mieltä oikeasti on.

– Aivan pienenä 1-2-vuotiaana en tehnyt numeroa, jos jokin juttu ei maistunut. Nyt isompana voi jo kokeilla. Mutta jos rupeaa pakottamaan, lapsi tekee siitä inhokkiruoan.

Jopa parsakaali menee Haakonilta alas, suosikkeja ovat karhunvatukat. Sipoon suden nenästä sellainen häviää parempiin suihin, kun annos on kuvattu.

Viimeisen vuoden aikana Linda Nyberg on näpertänyt monta annosta: pojalleen aamiaisia, kuvannut ne Instagramiin ja Facebookiin, ja aurinkoisina kuvauspäivinä tuunaillut teoksia kirjaa varten.

Hän on myös käynyt pitämässä aamiaistaidetyöpajaa Haakonin päiväkodissa Pocossa.

– En käytä näihin enempää aikaa kuin 2-10 minuuttia. Meillä on joka aamu hyvä mieli, kun Haakon lähtee päiväkotiin. Kirjan teossa motivoi se, että se voisi auttaa muidenkin lapsia syömään pienestä asti monipuolisesti.

Linda Nyberg on työskennellyt markkinointitehtävissä, ja on tällä hetkellä töissä miehensä venesähköyrityksessä Voltak Oy:ssä. Hänen haaveenaan on kirjoittaa ja kuvittaa lastenkirjoja. Muutama käsikirjoitus onkin kuvia vaille valmiina, eikä ideoista ole pulaa.

Ruoan parissa puuhailuakaan hän ei aio lopettaa.

– Mielelläni suunnittelisin esimerkiksi ravintoloille jonkin menun. Aikuisillehan katetaan annos niin, että se on houkutteleva. Samalla tavalla lapsille voisi tarjota ruokaa kauniisti ja terveellisesti.

Vaikka Nybergillä ideat juoksevat vilkkaasti, ei hän missään nimessä tarkoita, että kaikki vanhemmat väkertäisivät lapsilleen taidetta joka aamu.

– Mutta joskus iltapalalle, viikonloppuaamuun, sadepäivän välipalaksi. Lapset arvostavat sitä, kun vanhempi näkee vaivaa heidän eteensä. Lapsi innostuu siitä varmasti.

Sutta pöytään

Leikkaa Sipoon suden pohja rieskasta oikeaan muotoon. Värjää maustamatonta jogurttia siniseksi mustikkajauheella ja sivele sinistä ja valkoista turkiksi. Silmäksi kiiviviipale ja mustikka, hampaat omenaa, kieli paprikaa ja nenä karhunvatukka. Kuu on juusto.

Asettele kurkkusiivut käärmeeksi tuorejuustolla voidellun ruispuikulan päälle. Silmäksi mustikka ja kieleksi pala paprikaa.

Kaada hiiren kuppiin jogurttia. Leikkaa päärynä kahtia ja liitä yläpuoli pääksi alaosaan cocktail-tikulla. Kiinnitä tikuilla myös vattukorvat, mustikkasilmät ja lisää kantaan punaherukkanenä. Asettele käsiksi mandariininpalat.

Ainesosia saa vaihdella maun mukaan!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.