"Kultasakaali on lailla rauhoitettu" – Luonnonsuojeluliitto muistuttaa vieras- ja tulokaslajien erosta

Kuvituskuva. ESM arkisto

Klaus Nurmi

Kultasakaalin leviäminen Suomeen oli odotettua, katsoo Suomen luonnonsuojeluliitto.

Ensimmäinen havainto kultasakaalista eli euroopansakaalista Suomessa tehtiin tiistai-iltana, kun kuopiolainen mies kohtasi sen Rautavaaralla. Hän sai auton sivuikkunasta otettua kuvan erikoisen näköisestä eläimestä.

Luonnonsuojeluliiton mukaan kultasakaali on viime vuosikymmeninä levinnyt kaakosta muun muassa Viroon, missä se on muodostanut vakiintuneen kannan. Lajista on tehty yksittäisiä havaintoja Tanskassa ja Alankomaissa asti.

Kyse ei ole vieraslajista, vaan tulokaslajista, luonnonsuojeluliitto toteaa tiedotteessa. Liiton erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa, että vieraslajiksi sanotaan ihmisen siirtämiä lajeja. Kultasakaali on kuitenkin levinnyt maahamme omin jaloin.

– Kultasakaali on luontaisesti levinnyt tulokaslaji, joten se on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sakaalin tappaminen olisi luonnonsuojelurikos, josta rangaistus on sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, Veistola korostaa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) ehti jo vaatia kultasakaalin poistamista Suomen luonnosta.

Maaseudun Tulevaisuuden jutussa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari puhuu kultasakaalista vieraslajina, joka uhkaa "meidän omaa eläinkantaamme".

– Se voi vähentää pieneläin- ja lintukantaamme huomattavasti. Kaiken päälle se pystyy risteytymään esimerkiksi suden ja koiran kanssa, jolloin siitä tulee vielä ennalta-arvaamattomampi ja vaikeasti hallittavampi, Kalmari toteaa MT:ssa.