Helsinkiä kohti purjehtinut lapsiperhe osui Porvoon satamaan juuri oikeaan aikaan – "Kävi vähän tsägä"

Tamperelainen Uutun perhe sai keskiviikkoiltana viimeisen paikan laiturista. Siiri, Iida ja Oona pesivät hampaitaan ja nauttivat aamiaista torstaina vierasvenesatamassa. Kuvassa myös Olli Uuttu. Juha Perämäki

Laura Heino

Viisivuotias Siiri Uuttu pesee hampaitaan Porvoon vierasvenesatamassa torstaiaamuna. Muu perhe eli Iida, 10, Oona, 12 sekä Annika ja Olli Uuttu hoitavat veneessä aamutoimia. Tamperelaisperhe on saapunut Laajasalosta vuokratulla purjeveneellä keskiviikkoiltana Loviisasta Porvooseen.

Perhe lipui satamaan iltakahdeksan aikaan ja sai viimeisen paikan laiturista.

– Kävi vähän tsägä, Olli toteaa.

Anna Hatunen River Team Oy:stä kertoo, että Porvoon vierasvenesatama on ollut viimeisen parin viikon aikana täynnä joka päivä. Kävijämäärä nousee pariin tuhanteen joka kesä.

– Meillä on 29 paikkaa ja sen lisäksi ulkokylkipaikat. Keskimäärin venekunnassa on neljä henkilöä eli noin 120 henkeä on laiturissa, kun satama on täysi. Kesäkuun alku oli hiljaista, mutta kesäkuun viikonloput olivat kiireisiä, Hatunen summaa.

Kylkikiinnitystilaa isommille veneille on 66 metriä. Lisäksi niin sanotut kotivenepaikat täydentävät vierasvenesataman paikkatarvetta. Paikan voi varata etukäteen tai paikan päältä. Satamassa yöpyvillä on käytettävissä laiturilla oleva vesi- ja sähköpiste sekä sosiaalitilan palvelut (suihku, wc, pesukone, kuivausrumpu, liesi, jääkaappi ja silitysrauta ym). Neljän tunnin paikka maksaa 8 euroa ja 12 tunnin 22 euroa. Kylkipaikat ovat kalliimpia.

– Yleisesti saamme hyvää palautetta, mutta saunaa toivotaan aina, Hatunen kertoo.

Kaukaisimmat yöpyjät tänä kesänä ovat olleet Saksasta. Tamperelaiset Uutut olivat olleet keskiviikon ja torstain välisen yön Porvoossa ja tarkoitus oli jatkaa matkaa Helsinkiin päin, todennäköisesti Isosaareen. Pisimmillään perhe on purjehtinut Tammisaareen. Olli kertoo, että satamahinnat yleensä nousevat länttä kohti purjehtiessa. Nyt perhe maksoi 22 euroa yöstään sekä kahden euron sähkömaksun. Loviisassa kimppahinta oli ollut 20 euroa.

– Porvoo ja Loviisa olivat suunniteltuja kohteita. Tämä on tyyni ja näppärä satama.

Perheellä on kotopuolessa sisämaassa pieni moottorivene, mutta vuokraa mielellään reissuilleen isomman veneen. Nopeudet eivät purjehtijaa rassaa Porvooseen tullessa tai muutenkaan. Myös lapset nauttivat merimatkasta. Kevyessä tuulessa ja muutaman solmun vauhdissa voi hyvin uida märkäpuvussa.

Ismo Nousiainen, Petri ja Jose Mäkelä syövät aamiaista huviveneensä takaosassa torstaiaamuna.

Espoolaisen Nousiaisen kymmenmetrisen veneen moottori on käynyt tänä kesänä 45 tuntia. Tällä kertaa matka suuntautui suunnitellusti Porvooseen. Kerta ei tosin ollut kaupungissa ensimmäinen.

– Kävimme viime kesänä Porvoossa kahdeksan kertaa. Tänne on mukava tuoda vieraita ja Porvoo on erinomaisen lähellä Espoota, Jaana Nousiainen sanoo.

Pariskunta ja heidän vieraansa suolahtelaiset Mira, Petri ja Jose Mäkelä olivat olleet keskiviikon ja torstain välisen yön satamassa ja aikoivat olla vielä seuraavankin. Tarkoitus oli torstaina lähteä kiertelemään torille ja vanhaan kaupunkiin.

Sivukylkipaikan Nousiaiset varasivat veneelleen muutama päivä etukäteen 44 euron yöhintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.