Kuun valloituksesta 50 vuotta ­– Vantaalla ja Helsingissä järjestetään erikoisohjelmaa

Täältä tullaan, kuu! Neil Armstrong, Michael Collins ja Buzz Aldrin valloittivat kuun heinäkuussa 1969. Kuvassa kuualuksen miehistö ennen matkaanlähtöä. Nasa

Jari Pietiläinen

Tasan puoli vuosisataa sitten ihmiskunta pidätteli hengitystään, kun Yhdysvallat lähetti ensimmäisen kuuraketin matkaan.

Kuun valloitus onnistui 20. heinäkuuta 1969 – samalla Apollo 11:n miehistö teki maailmanhistoriaa voittamalla Neuvostoliiton kanssa käydyn kilpajuoksun kuuhun.

Vaikka miehitettyjä kuulentoja ei ole tehty enää vuoden 1972 jälkeen, kuututkimus ei ole suinkaan pysähtynyt.

– Kuusta on tuotu maahan lähes 400 kiloa erilaisia näytteitä, joista valtaosaa pidetään tyhjiössä ja pakkasessa. Näin ollen niitä voidaan tutkia samalla tavalla kuin jos näytteet olisi juuri tuotu kuusta, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström

Liljeströmin mukaan kuuta tutkimalla voidaan selvittää niin maapallon kuin koko aurinkokunnankin historiaa.

– Kuu on ikivanha kiertolainen, joten se on tavallaan myös eräänlainen aikakapseli. Itse olen sitä mieltä, että kuu on liian aliarvostettu taivaankappale – aivan suotta.

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka osallistuu Apollo-ohjelman 50-vuotisjuhlintaan järjestämällä Kuupäivän lauantaina 20. heinäkuuta. Kuupäivän ohjelma sopii koko perheelle.

Kuupäivässä nähdään kuvakertomus rakettien koon kehittymisestä ja siitä, millaisella raketilla kuuhun lopulta päästiin. Tiedettä pallolla -kohde hohtaa jättimäisenä kuuna ja planetaarioelokuvien yhteydessä kurkistetaan myös kuuhun.

Päivän aikana voi piirtää kuun ja valmistaa siitä itselleen pinssin tai opetella kuun merien eli tummina näkyvien basalttitasankojen nimet.

Myös Finnkino muistaa kuun valloituksen vuosipäivää. Maanantaina 22. heinäkuuta Helsingin Itiksen Imax-salissa esitetään erikoisennakkona Todd Douglas Millerin dokumentti Apollo 11, joka on koottu äskettäin löytyneistä 65 millimetrin aarteista sekä yli 11 000 tunnin määrästä äänitteitä.

Elokuva vie katsojan Nasan kuuluisimmalle missiolle, joka teki Neil Armstrongista ja Buzz Aldrinista kaikille tuttuja nimiä. Elokuvassa nähdään kuumatka ja sitä edeltäneet päivät sekä astronauttien että sitä maasta seuraavien näkökulmista.

Apollo 11 -dokumentti nähdään myös tekstitettynä torstaina 15. elokuuta Finnkinon teattereissa ympäri Suomen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.