Värikäs tangolaulukilpailu Seinäjoella: Pirita Niemenmaa tangokuningattareksi ja Johannes Vatjus tangokuninkaaksi

Tangokuninkaallisiksi kruunattiin Johannes Vatjus ja Pirita Niemenmaa. Kari Martiala

Kari Martiala

Tänä vuonna Seinäjoen Tangomarkkinoiden 35-juhlavuoden tangolaulukilpailu herätti tunteita niin yleisössä kuin tuomaristossa ja tasavahvat finalistit pistivät tuomariston koville. Lopulta tangokuningattaren valinnasta jouduttiin äänestämään.

Lopulta uudeksi tangokuningattareksi valittiin seinäjokelainen Pirita Niemenmaa, 34 ja tangokuninkaaksi haapaveteläinen Johannes Vatjus, 38.

– Tämän (tango) viikon yllätys oli ehdottomasti torstainen yleisöäänestys täällä Kisa-Areenalla. Sellaista ei ole koskaan ennen kokeiltu ja vähän se yllätti meidät tuomarit, mutta kyllä me uskomme, että kansa tietää, tuomariston jäsen, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sanoi eilen.

Tuomariston puheenjohtajana toimivat Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki kertoi yleisöäänestyksen herättäneen keskustelua tuomaristossa.

– Me kyllä ymmärrämme sen, että kun yleisö näkee yhden esityksen ja me olemme nähneet 16 esitystä kilpailijoilta, voi olla, että siinä vähän hajontaa tuleekin.

– Tällä kertaa ratkaisuun pääseminen oli todella vaikeaa ja varsinkin näiden viimeisten esitysten vuoksi tilanne tuli selvästi mutkikkaammaksi, vastakkain olivat järki ja tunne.

Kuningattaren kohdalla tuomaristo joutui äänestämään, tulos tiukka 3-2. Kuninkaan kohdalla lopputulos oli selvä 5-0.

Vatjuksen esittämät tangot olivat Itämaista rakkautta ja Meidän tangomme ja Niemenmaan Muistojen peili ja Sä oot mun tangoystäväin.

Tuomariston jäsenet kuvailivat kilpailun finalisteja. Haapamäeltä pyydettiin kolme adjektiivia, jotka kuvasivat Niemenmaan esitystä.

– Säteilevä, erottuva, osaava, tulkitseva, kaunis, upea, herkkä –näitähän löytyisi vaikka kuinka paljon, Haapamäki luetteli.

Lue tästä, mitkä olivat tuoreen tangokuningattaren tunnelmat voiton jälkeen.

Vatjusta kuvaili puolestaan musiikkitoimittaja Tarja Närhi.

– Kun näin Johanneksen huhtikuussa ensimmäisellä esikarsintavideolla, kuulin tuon äänen, jossa silloin havaitsin sen täydellisen hallinnan, äänenvärin ja kauneuden, jotka ovat tulleet pitkän koulutuksen kautta. Tangokisan aikana olen oppinut tuntemaan myös monipuolisen Johanneksen, jonka äänessä on hänen jenkkaa laulaessaan sellaista rempseää tukkimiestä ja kun hän laulaa Mustan meren valssin, on kuin Georg Ots olisi noussut lavalle. Olen myös kuullut että hän on myös kova metsämies ja kalamies, ja tämän hänen laulamansa tangon jälkeen uskon, että hän ei enää tarvitse matoa koukkuun, vaan hän laulaa kalat tainnoksiin.

Lue tästä, mitä tuore tangokuningas mietti finaalin jälkeen.

NokialainenPasi Kivimäki, 45, nummelalainen Juha Pirinen, 40, porvoolainen Mervi Kovero, 38, ja lappeenrantalainen Silla Pöyry, 18, putosivat äänestyksessä. He saivat jokainen tuomaristolta kiitosta kehityksestään, joukko oli todella tasainen.

– Kaikilla on tapahtunut kehitystä, ja joillakin se on ollut tosi hurjaa. Tänään on kuultu ja nähty mielettömiä heittäytymisiä, tuomariston jäsen, Cat Cat -duosta tuttu laulaja Katja Kätkä kehaisi finalisteja.

Tangolaulukilpailun musiikista vastasi 50-henkinen orkesteri, joka muodostui Taisto Lunkan Tango-orkesterista sekä turkulaisesta Collegium Musicum Turku -sinfoniaorkesterista. Orkesterin kapellimestarina toimi Satu Simola

Aiheeseen liittyvää

 1. Tuore tangokuningatar Pirita Niemenmaa: "Tango merkitsee minulle melkein kaikkea"
  14.7.2019 9:55
 2. "Oopperasta heavyyn" – Tangokuningas Johannes Vatjuksella erittäin laaja ääniala
  14.7.2019 10:26
 3. Tanssiorkesteri Särmä menestyi Tangomarkkinoiden tanssiorkestereiden SM-kisoissa – Pääsi Aki Samulin yhtyeeksi
  14.7.2019 10:29
 4. Superyllätys! IS: Jari Sillanpää valittiin Tangomarkkinoiden tuomaristoon – tällaista laulajaa hän etsii
  6.2.2019 8:54
 5. Intohimoista tangoa, makkaraperunoita, sukkia sandaaleissa ja ystävällisiä ihmisiä – Seinäjoen tangomarkkinat on aikamatka festarien menneisyyteen ja se on loistavaa
  16.7.2018 13:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut