IS: Kahden yleisen seksitaudin saaneista jopa yli puolella ei ole oireita – yksi harhaluulo on erikoislääkärin mukaan hyvin tyypillinen

toimitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa noin 30 000 ihmistä saa vuosittain seksitautitartunnan.

– Kukaan ei tiedä, paljonko tämän lisäksi on tartunnan saaneita oireettomia – tai oireellisia, jotka eivät käy testeissä, HUS:n iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo Ilta-Sanomien artikkelissa.

Seksitaudit eivät välttämättä oireile näkyvästi. Niistä yleisin, klamydia, on 70 prosentilla naisista ja puolella miehistä oireeton. Etenkin naisilla klamydia jää helposti huomaamatta, vaikka se oireilisikin hiukan.

– Naisella voi olla vain vähäistä alavatsakipua tai valkovuotoa. Tällaisiin ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota, koska ne voivat johtua niin monesta muustakin asiasta, Hiltunen-Back kertoo Ilta-Sanomille.

Ainut tapa tietää, onko saanut tartunnan, on käydä testeissä. Moni silti kuvittelee yhä virheellisesti, että jos oireita ei ole, ei ole myöskään tartuntaa.

– Tämä on hyvin tyypillinen harhaluulo sekä naisilla että miehillä, Hiltunen-Back sanoo artikkelissa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut