Kesän puistoruokailu kerää kehuja ja kiitoksia – Kokeilu päättyy perjantaina

Nuorten pajan Noora Nurkka annostelee bataattisosekeittoa Iida-Sofia Rajalalle, jonka äiti Susan Rajala on valtavan iloinen lapsille ja nuorille järjestetystä kesäruokailusta. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Rummun pauke kertoo, että kello on 11.30 ja puistoruokailu alkaa. Omat lautaset ja ruokailuvälineet esiin, lapset ja nuoret syömään!

Havukoskelainen isoäiti Marina Sindonen toi Rautkallion puistoon tyttärenpoikansa, melkein 2-vuotiaan Thomas Sansonin Poika ryhtyy pistelemään bataattisosekeittoa suuhunsa hyvällä ruokahalulla. Soppa on niin hyvää, että sitä maistuu toinenkin lautasellinen.

Sindonen suitsuttaa ilmaista kesäruokailua mahtavaksi palveluksi. Thomas asuu Ranskassa ja on nyt käymässä mummon luona Havukoskella.

– Ei Pariisissa ole mitään tällaista. Tämä oli yllätys, Sindonen hymyilee.

– Tämä on hyvin järjestetty. Kiitos kaupungille!

Nuorisotyöntekijöiden leikit ja lelut ovat vielä mukava lisä puistokäynnille.

Puistoruokailusta ei lausu yhtään poikkipuolista sanaa myöskään Susan Rajala Hän on käynyt tyttärensä Iida-Sofian, 9, seurana Rautkallion puiston ruokailussa muutaman kerran.

– Tämä tulee tarpeeseen, hän sanoo.

Rajala toivoo, että kokeilu saisi jatkoa ensi vuonna.

Rautkallion puiston ruoka valmistetaan Nuorten pajassa Tikkurilassa. Jokaisena arkipäivä keittiöpajan nuoret aloittelevat ruoanlaittoa, kun osa syöjistä vasta hieroo unihiekkaa silmistään.

Työt jaetaan puoli kymmeneltä ja ruoka on valmis niin, että se ehtii ruokailijoille hyvissä ajoin ennen kuin ruokarumpu paukkuu kello 11.30. Yksi pajalaisista lähtee aina kesänuorisotyötekijän mukaan viemään ruokaa.

Kesän ruokalistalta löytyvät muun muassa monen suosikkiateria makaronilaatikko sekä broileripasta, mannapuuro mehukeiton kera, jauheliharisotto ja pyttipannu.

Nuorisotyönharjoittelija Henna Tuhkalainen sanoo, että maanantaisin on aina jotain sellaista ruokaa, kuten laatikkoa, joka syntyy ilman mittavia esivalmisteluja.

Korso-Koivukylän nuorisotyön esimies Kati Järvinen kertoo, että Havukoskella on käynyt lounastajia 30–95. Ensimmäisellä kerralla ruokailijoita oli eniten. Sen jälkeen kävijöiden määrä on vähitellen laskenut varsinkin juhannuksen jälkeen.

– Lomat ja sääkin vaikuttavat, Järvinen sanoo.

Viime viikkoina sää on ollut epävakainen, mutta nuorisotiloja ei ole tarvinnut sateen vuoksi käyttää.

Rautkallion puistossa toimintaa järjestäneet nuorisotyöntekijät ovat Järvisen mukaan päässeet hyviin keskusteluihin vanhempien kanssa.

– Tästä on tullut yhteishyvää kaikille, Järvinen iloitsee.

Puistoruokailussa on nyt meneillään viimeinen viikko. Keskiviikkona Havukoskella syödään minestronekeittoa ja toisessa puistoruokailupaikassa, Martinlaakson Vihertien asukaspuistossa, kasvis-makaronipataa.

Kesäruokailu

Vantaalla kokeillaan maksutonta puistoruokailua Havukosken Rautkallion puistossa ja Vihertien asukaspuistossa Martinlaaksossa 3.6.–12.7. klo 11.30.

Alle 18-vuotiaille suunnatun ruokailun tavoitteena on vantaalaisten lapsiperheiden hyvinvointi, yhteisöllisyyden lisääminen sekä lasten ja nuorten loma-ajan arjen helpottaminen.

Havukosken ruoan valmistavat keittiöpajan nuoret ja Vihertien ruoan Vantaan kaupungin omistama Vantti.

Kaupunki arvioi ennakkoon, että Vihertiellä ruokailee päivittäin noin 200 lasta ja Havukoskella noin 100.

Kaupunki pyytää puistoruokailusta palautetta verkossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.