Yrittäjä nosti kalastuskiellossa olevan taimenen firmansa markkinahoukuttimeksi: "Tulkaa tekin pyytämään" – salakalastuksesta on kärynnyt jopa NHL-miljonäärejä

Milla Asikainen

Toukokuun alussa voimaan tulleen kalastuslain muutoksen seurauksena uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut voi joutua pulittamaan sievoisen summan valtiolle. Lakimuutoksen jälkeen Kalatalouden Keskusliiton tietoon ei ole vielä tullut yhtään salakalastustapausta, joka olisi johtanut oikeuskäsittelyyn.

– Yksi epäilty tapaus oli Tornionjoen varressa. Eräs kalastusmatkailuyrittäjä oli pistänyt Facebookiin ilmoituksen, että nyt näitä kaloja tulee, tulkaa tekin pyytämään. Kuvassa oli kalastuskiellon alla oleva taimen, kertoo liiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen

Aikaisemmin salakalastuksesta on voinut seurata pahimmillaan rikesakko, joka on ollut sadan euron luokkaa. Esimerkiksi Saimaan järvilohi on kuitenkin äärimmäisen uhanalainen kalalaji, jonka emokalakanta on pienempi kuin Saimaan norppien määrä.

– Valvojamme ovat törmänneet jopa järjestäytyneeseen salakalastukseen, joten tällainen pelote on ollut tarpeen, Karttunen toteaa.

Tyypillistä salakalastajaa on hankala kuvailla, sillä mikään yksittäinen ihmisryhmä ei ole yliedustettuna salakalastajien joukossa.

– Näitä on esimerkiksi miljonääri-NHL-pelaajissa ja hyvin toimeen tuleviin virkamiehissä, jotka tulevat pitkästäkin matkasta salakalalle, Karttunen avaa.

– Sitten on paikallisia, joilla on ollut pitkäaikainen perinne käydä pyytämässä jossain padon alla yön pimeinä tunteina. Oletettavasti tällainen hauska perinne on siirtynyt isältä pojalle. Nyt siitä vain seuraa se, että viimeiset emokannat hupenevat.

Aiheeseen liittyvää

  1. Salakalastitko järvilohen? – Voit joutua maksamaan jopa 7 510 euroa
    10.5.2019 11:00
  2. Salakalastajat kuriin: laittomasti pyydetyille kaloille tulossa hintalappu
    28.11.2017 12:54
  3. Salakalastus rehottaa eikä valvoja voi tehdä mitään – Yle: "Reppu täynnä lohia ja virveli kädessä"
    15.8.2017 11:31

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut