Mansikkapellolle tuli panttisysteemi Vantaalla – "Jopa 100 ihmistä päivässä kävi syömässä ilmaiseksi"

Tiina Örn

Mansikanviljelijä Vesa Koivistoisen pellolle ei Vantaalla pääse enää keräämään marjoja panttia maksamatta. Itsepoiminnan asiakkailta veloitetaan kuuden euron pantti. Kuusi euroa hyvitetään asiakkaalle, kun hän maksaa keräämänsä marjat. Panttikäytäntöä ei ole kehitelty asiakkaiden kiusaksi, vaan sille on syynsä. – Pellolla saattoi aiempina kesinä käydä päivässä jopa 100 ihmistä vain syömässä marjoja, toteaa Koivistoinen.

Panttikäytännöstä on tullut Koivistoisen mukaan vain hyvää palautetta. – Asiakkaat ovat panttisysteemin käyttöönoton jälkeen avautuneet ja kertoneet, että heitä on aiemmin harmittanut viljelijän puolesta se, että osa ihmisistä on mennyt pellolle ilman astiaa vain syömään. Koivistoinen lisää, että viljelijä kuljettaa asiakkaat pikkubussilla pellolle ja tarjoaa siistit saniteettitilat. Satokauden huippuaikaankin toivotaan, että pellolla olisi mukava kerätä marjoja ilman turhaa ruuhkaa. – Pantti varmistaa, että kaikki ovat pellolla oikealla asialla eli marjoja poimimassa.

Koivistoisilla on mansikkatila Hakkilassa Vantaalla sijaitsevan tilan lisäksi myös Lahdessa. Siellä vastaavaa ongelmaa ilmaissyöpöttelystä ei ole ollut. Kilo itsepoimittua mansikkaa maksaa Koivistoisilla kuusi euroa eli täsmälleen saman kuin pantti. Näin ollen pellolla poimittava vähimmäismäärä on kilo. – Mikäli asiakas poimii kilon, hän on maksanut marjansa jo ennen pellolle menoa. Jos poimii kaksi kiloa, niin pellolta tullessaan maksaa vain yhdestä ja niin edelleen, täsmentää Koivistoinen.

Vaikka pantti otettiin käyttöön, mansikanviljelijä Koivistoinen korostaa, että 99 prosenttia asiakkaista on aina mennyt keräämään pellolle mansikoita – ei vain syömään. Mansikan satokausi on vielä kuluvalla viikolla huipussaan. Sen jälkeen paras aika on jo ohitettu, vaikka marjaa vielä olisi tarjolla. Koivistoinen on huomannut, että marjojen säilöminen on aiempaa suositumpaa. – Yhä useampi tulee poimimaan mansikkaa kesän aikana monta kertaa. Asiakkaat kertovat tekevänsä hilloa ja mehua ja pakastavansa osan marjoista.

Tänä vuonna mansikkapellolla on ollut aiempaa enemmän vilskettä Koivistoisen arvioin mukaan myös siksi, että mansikan hinta on ollut alhaisempi. – Kilohinta on euron halvempi kuin vuosi sitten. Hintaero johtuu siitä, että mansikan satokausi lähti niin voimalla käyntiin ja marjaa on paljon tarjolla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mansikka on pian parhaimmillaan – aurinkoinen alkukesä joudutti makeaa satoa 25.6.2019 15:00
  2. No jopas! Mansikka kypsyy Helsingissä – "En ole ikinä nähnyt tällaista lokakuussa" 22.10.2018 19:30

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut