Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet – sähköautoja on ostettu alkuvuonna enemmän kuin koko viime vuoden aikana

Alkuvuoden aikana rekisteröitiin 60 277 uutta henkilöautoa. Vastaava määrä vuonna 2018 oli 69 612. Outi Paappanen

toimitus

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet 13,4 prosentilla vuoden 2019 tammi-kesäkuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Traficomin tiedote. Alkuvuoden aikana rekisteröitiin 60 277 uutta henkilöautoa, kun vastaava määrä vuonna 2018 oli 69 612.

– Vaikka henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet, niin on hyvä huomata, että kun tarkastellaan ensirekisteröintien määrää pidemmällä ajanjaksolla, ei määrä ole poikkeuksellinen ja ensirekisteröintien kertymä onkin samalla tasolla kuin alkuvuonna 2015, sanoo asiantuntija Karoliina Aalto Traficomin tiedotteessa.

Kuorma-autoja on taas ensirekisteröity alkuvuonna 17,6 prosenttia enemmän. Sen sijaan linja-autojen ja pakettiautojen rekisteröintimäärät ovat laskeneet.

Moottoripyörien rekisteröintimäärät ovat kasvaneet alkuvuonna 7,6 prosenttia ja mopojen 8,5 prosenttia.

Vaihtoehtoisista käyttövoimista suosituin uusissa autoissa on ollut sähkö. Uusia sähköautoja on rekisteröity tänä vuonna merkittävästi edellisvuotta enemmän: pelkästään alkuvuoden aikana ensirekisteröitiin 995 sähköautoa, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä (776). Muiden uusien käyttövoimien ensirekisteröintiluvut ovat bensiini- ja dieselautojen tavoin laskusuunnassa.

– Vaikka ladattavien hybridien määrät ovat ensirekisteröinneissä laskeneet, niin käytettynä maahantuotujen puolella niiden osuus on kasvanut huomattavasti, sanoo Aalto.

Tänä vuonna tammi-kesäkuussa tuotiin käytettynä maahan 2605 ladattavaa hybridiä. Vastaava määrä vuonna 2018 (tammi-kesäkuussa) oli 893. Pääasiassa nämä olivat bensiinihybridejä, mutta myös dieselhybridien suosio on kasvanut. Sähköautojen suosion kasvu näkyy myös käytettynä maahantuotujen autojen tilastoissa määrän kaksinkertaistumisena.

– Ilmastotavoitteiden kannalta on todella hienoa, että vaihtoehtoiset käyttövoimat lisäävät suosiotaan käytettynä maahantuoduissa autoissa. Myös uusien sähköautojen rekisteröinnit kasvavat positiivista tahtia. Uskonkin, että vaihtoehtoisten käyttövoimien suosion lisääntyminen heijastelee laajempaa muutosta yleisessä mielipiteessä, jonka taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta. Täyssähköautojen osalta myynnissä on myös entistä useampia malleja, pohtii johtava asiantuntija Outi Ampuja tiedotteessa.

Käytettyjen autojen maahantuonti on kasvanut 21 prosentilla edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Alkuvuoden aikana Suomeen on tuotu 20 404 käytettyä henkilöautoa.

Suosituin henkilöautomalli tammi-kesäkuussa oli Skoda Octavia, joita rekisteröitiin 3015 kappaletta. Seuraavaksi suosituimmat henkilöautot alkuvuonna olivat Ford Focus (2477) ja Nissan Qashqai (2428kpl). Eniten uusia autoja rekisteröitiin Uudellamaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.