"Sossu" osti pingismailat, nyrkkeily toi itsetunnon – Entinen lastensuojelun asiakas kitkee lasten yksinäisyyttä liikunnalla

Tänä kesänä Jokke Pulkkinen on jäjestänyt fudis- ja sählypelejä ja parkouria Ilolan kesäkerhossa. Lasten liikuttaminen on hänelle vapaaehtoistyötä. Ammatissaan hän järjestää toimintaa ja ohjelmaa vangeille. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Ilolan koulun vieressä oleva jalkapallokentällä ja leikkipuisto ovat täysin autioita. Siitäkin huolimatta, että on koululaisten kesäloma ja aurinkoinen iltapäivä.

– Tämä on hyvin tavallinen ja surullinen näky. Vielä surullisemmalta näyttää, kun kentällä on yksi lapsi pallon kanssa, toteaa ilolalainen Jokke Pulkkinen.

Kesälomalaiset ovat kodeissaan, joissa ei ole nykyisin tylsää. Siitä pitävät huolen pelit ja laitteet – mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kotona olisi yksinäistä.

Vielä surullisemmalta näyttää, kun kentällä on yksi lapsi pallon kanssa.

Lasten yksinäisyys on asia, jonka eteen Jokke Pulkkinen päätti sopivana hetkenä toimia tultuaan ensi kertaa isäksi ja luettuaan samoihin aikoihin Niina Junttilan lasten yksinäisyydestä kertovan teoksen Kavereita nolla.

Aihe oli tuttu entiselle lastensuojelun asiakkaalle. Kajaanista kotoisin oleva Pulkkinen on asunut niin lastenkodissa, sijaisperheessä kuin tätinsä luona. Ensimmäinen huostaanotto tehtiin pojan ollessa 3–4 vuoden ikäinen.

Erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunne ydinperheistä tulevien lapsien rinnalla oli valtava ja häpeän määrä loputon. Se taas johti siihen, että hän haki hyväksyntää porukoista, joista tavattiin päätyä ensin poikakotiin ja sitten vankilaan.

Nyt kahden lapsen isä näkee seiskaluokalla löytyneen nyrkkeilyharrastuksen olleen se, mikä auttoi hänet irti ulkopuolisuuden tunteesta.

– Sosiaalityöntekijäni oli tosin sitä mieltä, ettei nyrkkeily ole hyväksi ja hän osti minulle pingis-mailan Prismasta.

Pulkkinen otti mailan vastaan, mutta alkoi käydä salaa Kajaanin Kuohun nyrkkeilytreeneissä.

– Liikunta ja osaavat ohjaajat kohottivat itseluottamustani.

– Liikunta tarjosi turvallisen paikan olla hyväksytty, kokeilla uutta, onnistua, epäonnistua sekä näyttää tunteitani.

Sosiaalityöntekijäkin hyväksyi harrastuksen, kun pojan itsetunto ja kouluarvosanat alkoivat nousta.

Pulkkinen otti omien sosionomin opintojensa lopputyöksi haastavan, mutta itselle tärkeä aiheen: lasten yksinäisyyden torjumisen liikunnan avulla.

Hän perusti Naapuruston Nassikat -Facebook-ryhmän, jonka ensimmäinen tempaus, lasten pelipäivä Ilolan koululla oli menestys. Lähes sata lasta tuli huhtikuisena sunnuntaipäivänä koululle pelailemaan.

– Laitoin vähän temppurataa ja sählypeliä pystyyn, Pulkkinen kertoo vaikuttaen vieläkin hämmästyneeltä, miten pienellä ohjaamisella sai liikutettua suurta lapsijoukkoa.

Laitoin vähän temppurataa ja sählypeliä pystyyn.

Nyt hänen tavoitteenaan on synnyttää paikallisia joukkueita ympäri Suomea, jossa nassikat pääsisivät liikkumaan ja onnistumaan porukalla, lähellä kotiaan ja vieläpä maksutta.

– Hinta, kaukainen sijainti ja kilpailuhenkisyys ovat kolme merkittävintä estettä lasten liikkumiselle, lopputyötään viimeistelevä Pulkkinen summaa.

Hän kerää parhaillaan varoja toimintaan joukkorahoituskampanjan avulla. Hän on myös laittanut pystyyn korttelipeliporukoita sekä kannustanut muita toimimaan samoin.

Hinta, kaukainen sijainti ja kilpailuhenkisyys ovat kolme merkittävintä estettä lasten liikkumiselle.

Pulkkinen on hämmästynyt, sosiaalisessa mediassa käymänsä kampanjan saamasta vastaanotosta.

Vajaan puolen vuoden aikana hän on saanut noin 70 yhteydenottoa lapsensa yksinäisyydestä huolestuneilta vanhemmilta. Siis ventovierailta ihmisiltä, eri puolilta Suomea.

– Vanhemmat ovat todella huolissaan lastensa yksinäisyydestä ja kaipaavat tukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.