Kaupungin tonttien vuokrasopimusten uusiminen ei uhkaa pientaloalueita –  Maankäytön pomo: Tehostaminen koskee vain muutamia tontteja

Tonttivuokrien muutos on vuokralaisille epämieluisa muutos, todetaan esitystekstissä.  Arkisto/Katja Luoma

Tiina Örn

Vantaan kaupunki on vuokrannut noin 450 pientalotonttia eri puolilta kaupunkia.

Osa tonttien vuokrasopimuksista on päättymässä vuonna 2023. Kaupungin on jo nyt päätettävä, mikäli vuokrausehtoja halutaan sopimuksia uusittaessa muuttaa. Muutoksista tulee tiedottaa vuokralaisille kolme vuotta ennen sopimuksen päättymistä.

Vuokrasopimusten uusimisperiaatteita käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa kesäkuussa.

Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän esityksestä voi lukea, että pyrkimys maankäytön tehostamiseen tulee näkymään jossain määrin myös tonttien vuokraamisessa.

Esityksessä todetaan täydennysrakentamisen olevan (vuokratonteilla) merkittävä keino kaupunkirakenteen eheyttämisen kannalta sekä taloudellisesti järkevää, koska alueen kunnallistekniikka on jo valmiiksi rakennettu.

Penttilä kuitenkin sanoo, ettei sopimuksia uusittaessa ole tavoitteena tiivistää pientaloalueita tai kaavoittaa niitä kerrostalorakentamiselle.

– Pääsääntönä on vuokrasopimuksen uudistaminen vuokramiehen niin halutessa. Maankäytön tehostaminen ei ole yleinen lähtökohta sopimusten uusimisessa, vaan se koskee nähtävästi vain muutamia vuokratontteja, muotoilee Penttilä.

Esityksessä todetaan, että vuokrasopimuksia uusittaessa kaupunki voi rajata itselleen oikeuden muuttaa vuokra-alueen rajoja tai olla kokonaan luovuttamatta vuokratonttia uudelleen. Niin voitaisiin toimia, mikäli vuokratontin ”kehitysmahdollisuudet” antaisivat siihen aihetta.

Kaupunki voisi ottaa tontin omaan käyttöönsä esimerkiksi tapauksessa, jossa tontti jää pikaraitiotielinjan alle.

Mikäli vuokrasopimusta ei uusittaisi, vaan kaupunki ottaisi tontin omaan käyttöönsä, rakennuksen arvo korvattaisiin sen omistajalle.

– Rakennuksesta korvataan 60 prosenttia sen teknisestä arvosta. Tekninen arvo on rakennuksen omistajan kannalta parempi kuin sijaintiin perustuva arvo, toteaa Penttilä.

Esityksessä lukee myös, että tontin arvoon vaikuttaa oleellisesti rakennusoikeuden määrä ja jos tontin rakennusoikeus kaavamuutoksella kasvaa, niin siitä saatava hyöty kuuluu maanomistajalle (kaupungille) eikä vuokraoikeuden haltijalle. Edellä mainittujen seikkojen takia vuokratontin kehitysmahdollisuudet on selvitettävä ennen uuden vuokrasopimuksen tekemistä.

Apulaiskaupunginjohtajan esitys koskee erillispientalotontteja eli tontteja, joissa on yksi tai kaksi asuntoa ja jotka on vuokrattu yksityishenkilöille tai asunto-osakeyhtiöille. Muiden vuokratonttien osalta ei vastaavaa ennakkolupausta ole annettu.

Kaupunginhallitus ei vielä hyväksynyt apulaiskaupunginjohtajan esitystä, vaan asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että arvioidaan lunastuskorvauksen nostamista.

– Luottamusmiehillä on korvausprosentista eriäviä mielipiteitä. 60 prosenttia on kuitenkin Kuntaliiton suositus, sanoo Penttilä.

Kaupungin vuokratonteista on syntynyt aiemminkin keskustelua. Vantaan Sanomat kertoi pari vuotta sitten tonttien lunastushintojen korottamisesta Matarilainen pariskunta kertoi silloin yllättyneensä siitä, että tonttien lunastushintoja oli korotettu jopa 40 prosenttia.

Vantaan vuokratonttien yhteisarvoksi on laskettu 50 miljoonaa euroa. Kaikki vuokrasopimukset on solmittu ennen vuotta 2012. Sen jälkeen pientalotontteja on luovutettu ainoastaan myymällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.