Kaupungin tonttien vuokrasopimusten uusiminen ei uhkaa pientaloalueita –  Maankäytön pomo: Tehostaminen koskee vain muutamia tontteja

Tonttivuokrien muutos on vuokralaisille epämieluisa muutos, todetaan esitystekstissä.  Arkisto/Katja Luoma

Tiina Örn

Vantaan kaupunki on vuokrannut noin 450 pientalotonttia eri puolilta kaupunkia.

Osa tonttien vuokrasopimuksista on päättymässä vuonna 2023. Kaupungin on jo nyt päätettävä, mikäli vuokrausehtoja halutaan sopimuksia uusittaessa muuttaa. Muutoksista tulee tiedottaa vuokralaisille kolme vuotta ennen sopimuksen päättymistä.

Vuokrasopimusten uusimisperiaatteita käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa kesäkuussa.

Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän esityksestä voi lukea, että pyrkimys maankäytön tehostamiseen tulee näkymään jossain määrin myös tonttien vuokraamisessa.

Esityksessä todetaan täydennysrakentamisen olevan (vuokratonteilla) merkittävä keino kaupunkirakenteen eheyttämisen kannalta sekä taloudellisesti järkevää, koska alueen kunnallistekniikka on jo valmiiksi rakennettu.

Penttilä kuitenkin sanoo, ettei sopimuksia uusittaessa ole tavoitteena tiivistää pientaloalueita tai kaavoittaa niitä kerrostalorakentamiselle.

– Pääsääntönä on vuokrasopimuksen uudistaminen vuokramiehen niin halutessa. Maankäytön tehostaminen ei ole yleinen lähtökohta sopimusten uusimisessa, vaan se koskee nähtävästi vain muutamia vuokratontteja, muotoilee Penttilä.

Esityksessä todetaan, että vuokrasopimuksia uusittaessa kaupunki voi rajata itselleen oikeuden muuttaa vuokra-alueen rajoja tai olla kokonaan luovuttamatta vuokratonttia uudelleen. Niin voitaisiin toimia, mikäli vuokratontin ”kehitysmahdollisuudet” antaisivat siihen aihetta.

Kaupunki voisi ottaa tontin omaan käyttöönsä esimerkiksi tapauksessa, jossa tontti jää pikaraitiotielinjan alle.

Mikäli vuokrasopimusta ei uusittaisi, vaan kaupunki ottaisi tontin omaan käyttöönsä, rakennuksen arvo korvattaisiin sen omistajalle.

– Rakennuksesta korvataan 60 prosenttia sen teknisestä arvosta. Tekninen arvo on rakennuksen omistajan kannalta parempi kuin sijaintiin perustuva arvo, toteaa Penttilä.

Esityksessä lukee myös, että tontin arvoon vaikuttaa oleellisesti rakennusoikeuden määrä ja jos tontin rakennusoikeus kaavamuutoksella kasvaa, niin siitä saatava hyöty kuuluu maanomistajalle (kaupungille) eikä vuokraoikeuden haltijalle. Edellä mainittujen seikkojen takia vuokratontin kehitysmahdollisuudet on selvitettävä ennen uuden vuokrasopimuksen tekemistä.

Apulaiskaupunginjohtajan esitys koskee erillispientalotontteja eli tontteja, joissa on yksi tai kaksi asuntoa ja jotka on vuokrattu yksityishenkilöille tai asunto-osakeyhtiöille. Muiden vuokratonttien osalta ei vastaavaa ennakkolupausta ole annettu.

Kaupunginhallitus ei vielä hyväksynyt apulaiskaupunginjohtajan esitystä, vaan asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että arvioidaan lunastuskorvauksen nostamista.

– Luottamusmiehillä on korvausprosentista eriäviä mielipiteitä. 60 prosenttia on kuitenkin Kuntaliiton suositus, sanoo Penttilä.

Kaupungin vuokratonteista on syntynyt aiemminkin keskustelua. Vantaan Sanomat kertoi pari vuotta sitten tonttien lunastushintojen korottamisesta Matarilainen pariskunta kertoi silloin yllättyneensä siitä, että tonttien lunastushintoja oli korotettu jopa 40 prosenttia.

Vantaan vuokratonttien yhteisarvoksi on laskettu 50 miljoonaa euroa. Kaikki vuokrasopimukset on solmittu ennen vuotta 2012. Sen jälkeen pientalotontteja on luovutettu ainoastaan myymällä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaalle on tulossa myös vuokratontteja 8.3.2019 8:30
  2. Tonttihintojen nousu yllätti asukkaat Vantaalla – "Tulee mieleen, että tieto korotuksista halutaan tarkoituksella pimittää..." 13.9.2017 6:35
  3. Kaupunki hylkäsi valitukset vuokratonttien lunastushinnoista – "Hinnoittelu on maapolitiikan mukaista" 18.9.2018 18:55
  4. Vuokratontteja voi nyt lunastaa omaksi 29.5.2018 10:15
  5. Kaupungin vuokratontteja voi lunastaa omaksi jatkossakin – Lunastushintoja aiotaan korottaa 20.5.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut