Pirita Niemenmaa, 34, yrittää tangokuningattareksi jo 5. kertaa – "Olen ihastuttava paketti"

Pirita Niemenmaa sanoo omistavansa tumman, samettisen, mutta heleän äänen, joka on vailla vertaa. Slava Vinokurov

Kari Martiala

Seinäjokelaiselle Pirita Niemenmaalle, 34, tango on intohimo, rakkaus, unelma ja harrastus – ja ehkä vielä työkalu ja tulevaisuuskin. Ja tietenkin valinta, jonka hän on tehnyt jo lapsena.

Niemenmaa on syntynyt Kauhajoella, viettänyt nuoruuden ja osan aikuisikää Isojoella, mutta palanut monen mutkan kautta Seinäjoelle.

– Jos kruunu isketään minun päähäni, aion olla näkyvillä täällä Seinäjoella ja tänne myös jään, täällä on hyvä olla, asua ja elää. Onhan tämä tangon paratiisi!

Hän on seurannut tangoja ihan pikkutytöstä asti ja ajatteli jo lapsena, että haluaa mukaan kisaan.

– Kirjoitin jopa kirjeen Auraviihteelle joskus 1990-luvulla, ja kyselin mitä vaaditaan kilpailussa.

Ensimmäisen kerran hän osallistui tangolaulukilpailuun vuonna 2005 ja sijoittui Raisiossa sadan joukkoon.

– Tämä on minulle jo viides kerta tangolaulukilpailussa ja aloitin harjoittelemaan jo viime vuoden lopussa. Olin laittanut tavoitteeksi Keravan, jotta saan naaman ruutuun, mutta hups, tässä on menty vauhdilla eteenpäin ja kieltämättä tämän vuoden tavoite on kasvanut kirkkaimpaan asti.

Niemenmaa viettää tänä vuonna yhteistä juhlavuotta Seinäjoen Tangomarkkinoiden kanssa, molemmille tulee täyteen 35 vuotta. Olisiko jo aika saada Seinäjoelle oma kuningatar?

Tangovuoden odotukset ovat hyvin tiedossa. Luvassa on kiireistä keikkailua, eikä reissaaminen ole aina ruusuilla tanssimista, vaan kovaa työtä, vähän unta, paljon uusia tuttavuuksia ja uusia tanssilavoja. Keikat antavat kuitenkin mahdollisuuden siihen, mitä hän on aina halunnut, laulaa tanssikansalle.

Niemenmaa on todellinen kilpailukonkari, joka aloitti laulukilpailuissa jo 1998.

2000-luvulla hän on sijoittunut esimerkiksi vuonna 2016 Vuoden lauluääni -kisassa 2. sijalle, Mister ja Leidit laulukilpailusta tuli voitto, Kristiinankaupungin kuningatar ja Kalajärven kuningatar. Tangomaratonissa vuonna 2017 sijoitus oli 16 parhaan joukossa ja viime vuonna Tulitähti-laulukilpailussa tuli 3. sija.

Tällä Tangomarkkinoiden kierroksella vain voitto kelpaa ja hän uskoo, että siihen on nyt hyvät eväät.

– Vahvuuteni on ehdottomasti ääni, se on tunnistettava ja persoonallinen, sellaista ei ole toista.

Niemenmaa sanoo omaavansa myös hyvät sosiaaliset taidot ja hän on myös ”empaattinen, aito, herkkä ja herttainen tytteri.” Voiko sen parempaa suositusta ollakaan.

– Ja se miksi minusta tulee tangokuningatar, on se kokonaisuus, se ihastuttava paketti, uudenlainen kuningatar. Sopisin hyvin tangoperheeseen, hän tiivistää.

– Minusta tanssikansa saa heitä arvostavan kuningattaren, pirtsakan, hauskan, aidon, helposti lähestyttävän, ihan tavallisen ihmisen, jonka jalat ovat tukevasti maassa.

Tangomarkkinoiden laulukilpailun tuomaristossa istuvat tänä vuonna 1995 Tangokuninkaaksi kruunattu Jari Sillanpää, CatCat-duosta tuttu laulaja Katja Kätkä, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja laulaja Kike Elomaa sekä musiikkitoimittaja Tarja Närhi. Tuomariston puheenjohtajana toimii Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla finaalikilpailut mittelöidään kaksiosaisena, sähköisessä konserttitunnelmassa Kisa-Areenalla: finaalin karsinnassa torstaina 11.7. Kisa-Areenan saliyleisö äänestää suosikkinsa jatkoon. Kuninkaallinen finaali kilpaillaan lauantaina 13.7. jolloin valitaan juhlavuoden tangokuninkaalliset.

Finaalikonserttien musiikista vastaa 50-henkinen orkesteri, jonka muodostaa sinfoniaorkesteri CMT – Collegium Musicum Turku sekä Taisto Lunkan Tango-orkesteri. Kapellimestarina on Satu Simola Juontajina nähdään tv:stä tutut kasvot Lola Odusoga ja Ismo Jokinen

Finaalikilpailut lähetetään AlfaTV:n ja Järviradion suorina lähetyksinä sekä nettistriimauksena osoitteessa: www.permanto.fi.

Finalistit

Ailamari Vehviläinen, Jyväskylä

Mervi Kovero, Porvoo

Pirita Niemenmaa, Seinäjoki

Pirjo Aittomäki, Helsinki

Rosa Salmi-Narmala, Raisio

Silla Pöyry, Lappeenranta

Jarno Itkonen, Kuopio

Johannes Vatjus, Haapavesi

Juha Pirinen, Nummela

Mika Mäkkeli, Nurmes

Pasi Kivimäki, Nokia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut