Aurinkokiven koulun julkisivusta syntyi kohu – Näin kommentoi arkkitehti

Aurinkokiven koulun laajennusosan julkisivu on valmis. Riku Haaramäki

Marjo Rämö

– Näyttää kuin olisi vain testattu eri värejä eri kohtiin.

Muun muassa näin kommentoidaan vastavalmistuneen Aurinkokiven koulun laajennusosan julkisivua Kivistön suuralue -Facebook-ryhmässä.

Viime torstaina aloitettuun keskusteluun ryöpsähti hetkessä yli sata kommenttia. Keskustelijat ovat pääosin tyrmistyneitä laajennusosan julkisivusta.

Moni oli luullut väriläikkiä maalitestiksi ennen lopullista maalausta.

– Näyttää keskeneräiseltä. Tuo olisi voinut toimia, jos pohja olisi tasaisen värinen ja väritäplät vahvemman värisiä. Nyt näyttää vain likaiselta, kommentoi yksi.

– Luulin, että maalit ovat loppuneet kesken? totesi toinen.

– Lieneekö symboli siitä, että oppiminen on koko elämän kestävä prosessi eikä koskaan valmistu? tulkitsee kolmas.

Vantaan kaupungin projektipäällikkö Ari Kiiskinen vakuuttaa, että julkisivu on valmis ja kaupunki rakennuttajana tyytyväinen lopputulokseen.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan julkisivu on juuri sellainen kuin haluttiin. Betonia suojaa säänkestävä lasyyripinta.

Kiiskinen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa julkisivun estetiikkaan.Julkisivun ovat suunnitelleet yhteistyössä Playa Arkkitehtien Veikko Ojanlatva ja palkittu taiteilija Pertti Kukkonen, joka on tehnyt lukuisia julkisia taideteoksia.

– Halusimme, että uusi osa on erilainen kuin vanha ja että siinä on myös jotain samaa, selvittää arkkitehti Ojanlatva.

Kaksikko halusi betonille kontrastia utuisemmasta tai "runollisemmasta" väristä.

– Se onnistui hyvin, Ojanlatva toteaa.

Betonielementtien laatua hän tosin arvostelee.

– Pinnassa on murtumia ja paikkauksia. Laatu ei ole kovin hääviä.

Ojanlatva oli mukana jo koulun ensimmäisen vaiheen suunnittelussa jaKukkonen tuli mukaan toiseen vaiheeseen.

– Halusimme hänet mukaan, kun emme olleet tyytyväisiä ensimmäisen vaiheen julkisivukäsittelyyn, Ojanlatva kertoo.

Haaleilla värilaikuilla ehostettu julkisivu lytätään rankasti Kivistön suuralueen Facebook-ryhmässä.

– Näyttää ihan neuvostoajan kolhoosilta.

– Jospa oppilaat maalaisivat sormiväreillä paremmaksi.

Keskustelu on poikinut jopa adressin, joka vaatii julkisivun uudelleenmaalausta.

Muutamia hyväksyviäkin kommentteja keskustelusta löytyy.

Ojanlatva naurahtaa, että tekijäkaksikko arvasi "aika räväkän" julkisivun herättävän erilaisia mielipiteitä.

– Kaikki eivät pidä siitä.

Hän ei kuitenkaan ole lukenut verkkokommentteja, koska on ollut matkoilla.

Rakennusprojektin hinta-arvio on noin 14,5 miljoonaa euroa.

Suunnittelutoimeksiantojen kustannukset kokonaisuudessaan ovat hieman alle miljoonaa euroa sisältäen rakenne-, lvi-, arkkitehti-, geo-, ja sähkösuunnittelun.

Aurinkokiven koulu on toiminut tähän saakka noin 430:n 1.–6.-luokkalaisen kouluna. Ensi syksynä koulussa opiskelevat myös Kivistön alueella asuvat noin 500 yläkoulun oppilasta.

Teksti: Armi Suojanen ja Marjo Rämö

Tekstiä korjattu 3.7. klo 9.40: Pertti Kukkonen ei ollut mukana koulun ensimmäisen vaiheen suunnittelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.