Isäntäväki aataminasussa vieraita vastassa: Soveliasta vai ei? Tapakouluttaja IS:ssa: ”Pitkälti vieraan ongelma, jokainen on isäntä tontillaan”

toimitus

Kesäkeleillä suomalaisten vaatetus kevenee, ja mökeillä voi sattua tilanteita, joissa isäntä tai emäntä yllättää tepastelemalla pihamaillaan vailla rihman kiertämää. Ilta-Sanomat kertoo jutussaan, mitä mieltä naturisti ja tapakouluttaja ovat nakuilusta mökkivieraiden seurassa.

Suomen naturistiliiton hallituksen puheenjohtaja Juha Jonsson uskoo, että lämpimillä kesäsäillä alastomuus kuuluu monella suomalaisella jollain tapaa kesämökkeilyyn.

– Itse ajattelen, että jokainen olkoot omalla tontilla kuten haluaa, kunhan ei naapureita tarkoituksella häiritse. Mutta en katso, että alastomuus sinänsä olisi tarkoituksellista häirintää, Jonsson sanoo jutussa.

Hänen tietoonsa ei ole juuri tullut tapauksia, joissa mökin isäntä- tai emäntäväen ja vieraiden välillä olisi tullut hämminkiä tai kiistaa alastomuudesta.

– Näitä tilanteita on, että naapuri ei ole tykännyt, jos toinen on alasti omalla pihallaan, Jonsson sanoo.

Kun kyseessä on alastomuus ja käytöstavat, on asia hyvin yksinkertainen, toteaa tapakouluttaja, tietokirjailija Helena Valonen

– Tapakulttuuriin kuuluu, että alastomuudella ei aiheuteta turhia jännitteitä tai hämminkiä. Jos tulee kylään kaukaisempia sukulaisia ja tuttavia, niin silloin laitetaan vaatteet päälle. Se on kohteliaisuutta vieraita kohtaan, Valonen sanoo Ilta-Sanomien jutussa.

Onko vierailla sitten oikeutta huomauttaa ikäväksi koetusta nakuilusta toisten mökillä?

– Kun mennään vierailulle, niin noudatetaan sanontaa talossa talon tavalla. Enhän voi mennä isäntäväkeä määräämään, vaikka isäntäväen alastomuus vaikuttaisikin viihtyisyyteeni. Pitää vaan nieleskellä ja ihmetellä. Tai sitten voi kiittää ja lähteä, Valonen sanoo jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.