Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksiliitto: Kuluttajien luottamus romahti taksialan vapautumisen jälkeen – myöskään piilokysyntä ei lisääntynyt

Asiakkaiden luottamus taksipalveluihin on heikentynyt taksialan vapautumisen myötä, selviää Taksiliiton selvityksestä.

Taksiliitto mittasi kyselytutkimuksessaan kuluttajien luottamusta ennen lakimuutosta ja 9 kuukautta sen jälkeen.

– Uutta liikennepalvelulakia valmistelleet ministeri ja virkamiehet luottivat vahvasti siihen, että taksipalvelujen käyttö lisääntyy niin sanotun piilokysynnän myötä. Sitä ei ole markkinoilla ole näkynyt, vaikka tarjonta on lisääntynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa, kertoo Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen

Taksiliiton tutkimuksen mukaan kuluttajien suhtautuminen taksialan vapauttamiseen on muuttunut selvästi negatiivisemmaksi. Suhtautuminen näkyy luonnollisesti suoraan taksin käytössä, liitosta todetaan.

– Uudistuksen alkumetreillä erittäin tai jossain määrin myönteisesti vapauttamiseen suhtautuneita oli 24 prosenttia vastanneista. Nyt vastaava luku oli enää 12 prosenttia. Samaan aikaa kielteisesti nykyiseen järjestelmään suhtautuvien osuus on kasvanut 36:sta 53 prosenttiin, Koskinen kertoo.

Viikoittain taksia käyttävät sekä alle 35-vuotiaat arvioivat vuonna 2018 heti lainmuutoksen jälkeen lisäävänsä selvästi taksin käyttöä alan vapautumisen myötä.

– Näin ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan ole käynyt. Kummankaan ryhmän taksin käyttö ei ole merkittävästi lisääntynyt, Koskinen toteaa.

Vielä vuoden 2018 kyselyssä taksikäyttöään arvioi lisäävänsä 9 prosenttia ja vähentävänsä 12 prosenttia vastaajista.

– Nyt taksinkäyttöä kertoo todellisuudessa lisänneensä vain 3 prosenttia ja toisaalta vähentäneensä 22 prosenttia vastaajista, Koskinen toteaa.