Kerrostalokodin parveke on sisustettu kasvien ehdoilla – Seuraavaksi hankintalistalla ilmankostutin

Emilia Valkonen on sisustanut lasitetusta parvekkeestaan viihtyisän lisähuoneen. Matoilla, kasveilla ja kalusteilla parvekkeelle saa helposti huonemaista tunnelmaa. Sini Pennanen

toimitus

Emilia Valkosen kerrostalokodin parveke on sisustettu erilaisten kasvien ehdoilla. 15 neliön eteläparvekkeella viihtyvät kaktukset ja muut lämmöstä nauttivat kasvit.

Valkonen on asunut miehensä kanssa Espoon Olarissa 3,5 vuotta. Pariskunta ihastui kaksion suureen, lasitettuun parvekkeeseen, joka on kuin yksi huone lisää.

– Olen kasvattanut parvekkeella aiempina vuosina hyötykasveja, kuten tomaattia, mutta ne veivät melko paljon tilaa. Nyt suosin yrttejä ja suhteellisen helppohoitoisia kuumuudesta pitäviä kasveja. Viinirypäleitä on myös tulossa. Talveksi siirrän kaikki kasvit sisälle asuntoon eli meillä on vihreää vuoden ympäri, Emilia Valkonen sanoo.

Kodin kasveista mehikasvi ja viiniköynnös talvehtivat lasitetulla parvekkeella, mutta muut lajit tarvitsevat kylminä kuukausina lämpimämmän paikan sisätiloista.

– Saan ideoita parvekekasveihin ja sisustamiseen ulkomaanmatkoilta ja netistä. Kasvit ovat harrastukseni ja tutustun mielelläni uusiin lajeihin ja opettelen niiden hoitoa. Parveke on meille olohuoneen jatke, ja vaikka se on aurinkoisina päivinä todella kuuma paikka, illan tullen yleensä viilenee, Valkonen kertoo.

Valkosen seuraava hankinta parvekkeelle on ilmankostutin. Monet kasvit kaipaavat trooppista ilmastoa ja ilmankostuttimella voisi luoda samantyyppiset olosuhteet. Näin Valkonen myös välttyisi kasvien suihkuttamiselta.

– On kiva huomata miten paljon ihmiset laittavat nykyään parvekkeitaan – ja jokaisella on oma tyylinsä. Rauhallisessa taloyhtiössämme asuu pariskuntia, eläkeläisiä ja lapsiperheitä. Jokaisella parvekkeella on jotakin, mikä tekee talomme yleisilmeestä mukavan.

Valkonen hankkii kasveja puutarhoilta, saa niitä lahjaksi ystäviltään tai ostaa pistokkaita kierrätysryhmistä. Harvinaisen yönkuningattaren pistokkaan hän löysi Helsingin Kontulasta tori.fi:n kautta.

– Olen ostanut parvekkeelle loppujen lopuksi todella vähän mitään kallista. Saatan ostaa jonkin huonokuntoisen kasvin esimerkiksi Prismasta 80 sentillä ja hoitaa sen kuntoon. Saan kasveja lähinnä äidin pihalta, poikkeuksena ystäväni taskussa kulkenut taskujuoru.

Vaikka kasvien hoidossa on joskus omat haasteensa, Valkonen jaksaa iloita hyvinvoivasta lopputuloksesta. Hänen mukaansa kasvien hoitaminen ei ole vaikeaa, mutta usein ihmiset saattavat hoitaa kukkiaan jopa liikaa.

– Liika on liikaa kastelussakin. Kannattaa kokeilla, onko multa vielä kosteaa, ennen kuin kastelee mitään. Myös auringonpaisteen suunta kannattaa huomioida kasveja valitessa. Omalle eteläparvekkeelleni olen valinnut lajeja, joita tarvitsee kastella keskimäärin kerran viikossa – ja kaktuksia vielä harvemmin, Valkonen vinkkaa.

Teksti: Riikka Hollo

Kuvat Sini Pennanen

Aiheeseen liittyvää

  1. Oletko pihi? Näillä nikseillä sisustat parvekkeen huokealla 16.7.2016 8:00

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut