Tutkimus: Sähköpotkulaudoista tuli uusi päänvaiva suomalaisille – "Aiheuttaa ongelmia erityisesti näkövammaisille"

Sähköpotkulaudat ilmestyivät Helsingin kaduille keväällä. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Liikenneturvan tuoreesta kyselytutkimuksesta selviää, että iso osa suomalaisista on huolissaan sähköpotkulautojen vaikutuksista liikenteen turvallisuuteen.

63 prosenttia vastaajasta oli sitä mieltä, että uudet kulkutavat, kuten sähköpotkulaudat, vaikeuttavat liikenteen ennakointia.

Vastaajista 59 prosenttia koki, että sähköiset liikkumisvälineet, kuten sähköpotkulaudat, tekevät kävelystä turvattomamman tuntuista.

– Nopeuserot eri liikkujien välillä kasvavat helposti, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan yhä useammalla eri tavalla. Riittävän alhainen nopeus ja muiden kulkijoiden huomioon ottaminen ovatkin erittäin tärkeitä asioita, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen

Vuokrauskäytössä olevien laitteiden enimmäisnopeus on 25 km/h, joten ne luetaan polkupyöriin rinnastettaviksi kevyiksi sähköajoneuvoiksi.

– Näin ollen niillä ei saa ajaa jalkakäytävillä. Mahdolliseen onnettomuuteen kannattaa varautua käyttämällä kypärää.

Useat eri yritykset vuokraavat Helsingissä sähköpotkulautoja yhteiskäyttöön. Niitä on rantautunut myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin.

Muualla Euroopassa on jo raportoitu tiheään sähköpotkulautojen eri ongelmista ja jopa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Helsingissäkin on kerrottu sähköpotkulautailijoiden saamista vammoista.

Uudet liikkumistavat saavat kuitenkin myös kiitosta. 59 prosenttia kyselyyn vastanneista kiitteli sitä, että liikenteeseen tulee uusia liikkumismahdollisuuksia, kuten sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä.

– On hienoa, että liikkumistapavaihtoehtoja on yhä enemmän. Jos ajaa ensi kertaa vieraalla kulkupelillä, kannattaa aluksi perehtyä laitteen toimintaan turvallisessa paikassa, jossa ei häiritse muuta liikennettä. Näin osaa varmasti esimerkiksi pysäyttää sähköpotkulaudan tarpeen vaatiessa, sanoo Valtonen.

Lisäksi on syytä olla selvin päin ja muutenkin tarkkana, sillä varsinkin kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeassa tahdissa.

Iso osa sähköpotkulautakeskustelusta Suomessa on koskenut niiden pysäköintiä hankaliin paikkoihin. Useimpien palveluntarjoajien laudoille ei ole kiinteitä asemia, vaan ne ohjeistetaan pysäköimään sopivalle julkiselle paikalle.

Käyttäjän on kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei pysäköity lauta ole muiden kulkijoiden esteenä tai jopa aiheuttamassa vaaratilanteita.

– Sähköpotkulaudan jättäminen käytön jälkeen kulkuväylälle aiheuttaa ongelmia kaikille, mutta erityisesti näkövammaisille. Mihin tahansa laitetta ei siis voi jättää, vaan tässäkin pitää ottaa toiset liikkujat huomioon, Valtonen jatkaa.

Liikenneturvan teettämään kyselyyn vastasi touko-kesäkuussa 1 082 suomalaista, joista autoilevia oli 849.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.