Hallituksen isku asumisen kuluihin näkyy jo asuntokaupoilla – "Nyt on ostajan markkinat"

Klaus Nurmi

Asuntokauppa vilkastui keväällä, mutta odotettu nousu jäi ennustettua lievemmäksi. Monilla alueilla on nyt ostajan markkinat.

Ulkopuolisten tekijöiden vaikutus asuntomarkkinoilla on selvä, todetaan Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinaennusteessa. Kauppasota on heikentänyt talouskasvun odotuksia. Myös eduskuntavaalien vaikutukset tulevaisuuden odotuksiin ovat heikentäneet asunnon ostajien innokkuutta.

Markkinaennusteensa tälle kesälle antoi Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1 500 välittäjää.

Kasvukeskukset pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat entiseen tapaan voittajia mutta näidenkin alueiden sisäiset erot ovat merkittäviä.

Etäisyys kaupunkien keskustoihin näkyy erityisesti hintatasossa. Ennusteen mukaan hintataso laskee lievästi Itä-Suomessa, Etelä-Suomen pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla alueilla sekä Keski-Suomessa.

– Nyt monilla alueilla on ostajan markkinat, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Vanhojen asuntojen markkinoita sekoittavat osaltaan voimakkaan uudistuotannon myymättömät asunnot, joiden hintoja on ryhdytty laskemaan.

Kerrostaloasunnoista on ollut kova kysyntä pääkaupunkiseudulla ja kiinteistönvälittäjistä noin 64 prosenttia uskoo kysynnän pysyvän ennallaan tai nousevan hieman.

Rivi- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan. Vanhempien elementtitalojen hinnoissa odotetaan laskua lähestyvien suurten peruskorjausaaltojen vuoksi.

Pientaloissa kysyntä ja hinnat eivät kohtaa esimerkiksi Pohjois-Espoossa. Kysyntä on kovempaa Kirkkonummen, Vihdin ja Lohjan puolella edullisemman hintatason ansiosta. Helsingin keskustassa kauppa käy normaalisti.

Asuntosijoittajat ovat siirtyneet ostokannalta odottavalle kannalle ja jonkin verran on näkyvissä asuntosijoitusten purkua.

Yli puolet välittäjistä raportoi, että hallitusohjelman julkistuksen jälkeen asunnon ostajat ovat muuttuneet epävarmoiksi ostoaikeistaan.

– Asunnonostajat ovat herkästi reagoiva joukko. Pienikin epävarmuus tulevaisuudesta ja talouden kasvun mahdollinen hidastuminen vaikuttaa nopeimmin asunnon ostajiin, Mannerberg toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 8. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.