Millainen tv:stä tuttu Tonttu Toljanteri oli 300 vuotta nuorempana? Vantaalla asuva Annukka Kiuru viimeistelee kolmatta Toljanteri-kirjaa keskellä kuumaa kesää

Annukka Kiurulta on parhaillaan valmistumassa tarina Tonttu Toljanterin nuoruusvuosista. Se on kolmas yhdessä kuvittaja Sirkku Linnean kanssa tehty Toljanteri-kirja. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Tonttu Toljanteri osaa ottaa löysin rantein. Näin häntä kuvailee hahmon luoja, dramaturgi Annukka Kiuru, joka uskookin, että tonttu ei vietä juhannuslomaa.

– Luulenpa, että hän ei tarvitse sellaista. Toljanteria ei stressi paina, hän suhtautuu varsin leppoisasti työhönsä joulupukin ja -muorin apuna, Kiuru naurahtaa.

Herkkupatojen ääreen ruoalle tunnetusti perso tonttu etsiytyy jussinakin.

– Saattaa hän tietysti ajautua jonkin kiperän pulmankin äärelle tai jopa aiheuttaa sen itse, mutta sellaiset Toljanteri on vuosisatojen saatossa oppinut ratkaisemaan parhain päin.

Hyväsydäminen toilailija tuli koko kansan tutuksi Ylen joulukalenteriohjelmasta, jossa tonttu ensimmäisen kerran seikkaili Kiurun Kiurun käsikirjoittamana vuonna 1998.

Vuonna 2013 Toljanteri nähtiin viimeisen eli kuudennen kerran uudessa joulukalenteritarinassa. Siitä on tehty myös kaksi televisiosarjaa ja elokuva sekä esitetty uusintoja.

– Aina välillä se kokonaan haudattiin, mutta siihen palattiin katsojien toiveesta. Nyt tv-Toljanteria ei ole pyynnöistä huolimatta enää odotettavissa, Kiuru kertoo.

500-vuotias hiippalakki on kuitenkin edelleen voimissaan, sillä Kiuru on tehnyt tontustayhdessä kuvittaja Sirkku Linnean kanssa jo kaksi kirjaa. Toljanterin tarinat syntyvät nyt Ylästössä, jonne Kiuru puolisoineen muutti vuosi sitten asuttuaan pitkään Jyväskylässä.

Vaikka Toljanteri on vahvasti jouluväritteinen hahmo, suurin osa tv-kuvauksista tehtiin keskellä kesää. Kesäauringon lämmittäessä on valmistumassa myös kirjoista kolmas, jota Kiuru parhaillaan viimeistelee syksyllä julkaistavaksi.

– Tuli tunne, että haluan kirjoittaa vielä tontun nuoruudesta, josta kukaan ei aiemmin ollut kuullut, en edes minä itse, hän nauraa.

Tulevassa Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet -teoksessa tonttu on 200-vuotias nuorukainen, joka etsii omaa tietään.

– Ja ensinhän siitä ei meinaa tulla mitään, sillä nuoruus on aina vaikeaa ja nykynuorilla vielä vaikeampaa.

Lapset kohderyhmänään paljon sekä tv:lle että teattereille kirjoittanut ja dramatisoinut Kiuru kertoo joutuneensa vuosi vuodelta yhä enemmän ja useammalta kantilta miettimään, millaisia tarinoita tahtoo lapsille kertoa.

– Ehkä eniten niihin sisältyy sitä oman paikan etsimistä, ja löytämistä sekä tässä maailmassa kelpaamista ja riittämistä.

Toljanterissa eivät älypuhelimet juhli, sillä Kiuru on halunnut säilyttää tarinoissa perinteisen, hirsitalontuoksuisen maailman.

– Varmaan siksi tontulla on lasten lisäksi faneina paljon mummoja ja vaareja.

Tontun alttius kommelluksille on tullut suoraan todellisuudesta kirjailijan omista, lähi-ihmisten ja tuttujen elämästä.

Nimikin jäi aikoinaan kylässä käyneeltä Toljanderin perheeltä.

– Perheen isä ja pojat olivat sellaisia, että heille sattui ja tapahtui ihan älyttömästi koko ajan, Kiuru muistaa.

– Siinä vaiheessa, kun isä oli onnistunut kaatamaan grillin ja survomaan mäsäksi yhden kuivakukkakimpun, hänen puolisonsa tiuskaisi, että ”kyllä se on niin tonttu tuo Toljanteri”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.