Klamydiatestin toimintavirhe johtui geenimutaatiosta – noin 6–10 prosenttia klamydiatapauksista on voinut jäädä löytymättä

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Suomessa todettiin tänä keväänä noin sata klamydiatartuntaa, jotka eivät näkyneet ensisijaisissa seulontatesteissä. Syyksi arvuuteltiin muuntunutta klamydiakantaa ja testien toimintavirhettä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vahvistaa nyt, että ongelmat testituloksissa johtuivat geenimutaatiosta.

– Osassa klamydiabakteereja on ilmennyt mutaatio juuri siinä geenissä, johon klamydian toteaminen seulontatestillä perustuu. Testin valmistaja on vahvistanut asian, THL:stä kerrotaan.

Suomessa ongelma koskee noin 0,4 prosenttia Etelä- ja Länsi-Suomen alueella seulotuista näytteistä.

– Alustavasti arvioidaan, että noin 6–10 prosenttia klamydiatapauksista on voinut jäädä löytymättä, TLH:stä kerrotaan.

Ruotsissa havaittiin vuonna 2006 vastaava, kahta yleisesti käytettyä testiä koskenut ongelma. Ruotsin tapahtumien perusteella asiaa osattiin epäillä myös Suomessa ja muuntunut kanta saatiin kiinni melko varhaisessa vaiheessa.

Tutkijat, Euroopan tautivirasto ja testivalmistajan selvittävät parhaillaan sitä, kuinka kauan ja kuinka laajasti geenimutaation sisältävää kantaa on esiintynyt Suomessa ja esiintyykö sitä muualla Euroopassa.

Virheelliset testitulokset ovat THL:n mukaan harvinaisia. Valmistaja kehittää testistä parhaillaan uutta versiota, joka kattaa myös nyt todetun kannan.

Laboratoriot ovat siirtyneet käyttämään kahta eri seulontatestiä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi.

– Klamydian ja muiden sukupuolitautien käytössä olevat testausmenetelmät ovat tällä hetkellä erittäin luotettavia. Laboratorioissa tutkimusten laatuun suhtaudutaan vakavasti ja testien toimintaa tarkkaillaan jatkuvasti, erikoistutkija Salla Kiiskinen THL:sta kertoo.

Toimimattomista testeistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut