Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK ja EK julkistivat työllisyystoimensa – jopa 600 000 aikuisella puutteellinen luku- ja kirjoitustaito

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esittää työllisyyden parantamiseksi työttömien palvelujen uudistamista ja työikäisten osaamisen parantamista.

– Työttömien tukeminen ja palvelujen tarjoaminen heti työttömyyden alussa ehkäisee parhaiten työttömyysjakson pitkittymistä. Jokainen työtön olisi tavattava ensimmäisten työttömyyspäivien aikana ja hänelle olisi nimettävä henkilökohtainen omavalmentaja, puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

SAK:n mukaan keskeinen työllistymistä rajoittava tekijä on työnhakijan riittämätön osaaminen. Suomessa on noin 600 000 aikuista, joilla on puutteita perustaidoissa, kuten lukemisessa ja kirjoittamisessa.

– Opiskelun ja oman osaamisen päivittämisen työn ohessa tai työttömänä pitäisi olla helppoa ja sujuvaa. SAK esittää aikuiskoulutustuen uudistamista työn ja opiskelun yhteensovittamista tukevaksi, työikäisille suunnattuja lyhyitä opiskelukokonaisuuksia avoin ammattiopisto -mallin kautta, osaamiskartoitusten ja uraohjauksen laajentamista sekä rekrytointikoulutuksen kehittämistä, Eloranta kertoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK parantaisi työllisyyttä työttömyysturvan porrastamisella ja perhevapaiden uudistamisella. EK:n mukaan kaikilla toimenpiteillä voitaisiin lisätä 40 000 työpaikkaa.

EK muuttaisi työttömyysturvaa siten, että päiväraha porrastettaisiin työttömyyden keston mukaan. EK:n esityksessä työttömyysturva olisi alussa nykyistä korkeampi, ja 3 ja 6 kuukauden jälkeen se alenisi 10 prosentilla. Enimmäiskestoa lyhennettäisiin 50 päivällä.

EK:n mallissa perhevapaat jaettaisiin vanhempien kesken siten, että äidillä olisi oikeus yhteensä 7 kuukauteen ja isällä 6 kuukauteen. Kotihoidon tuen enimmäiskesto lyhennettäisiin siihen saakka, kun lapsi täyttää 18 kuukautta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on pyytänyt työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia työllisyyden parantamiseksi. Rinteen tavoite on luoda Suomeen 30 000 uutta työpaikkaa. Työmarkkinajärjestöjen on jätettävä ehdotukset hallitukselle kesän aikana.

SAK ja EK osallistuvat tänään keskiviikkona järjestettävään seminaariin, joka aloittaa kolmikantaisen valmistelun uusien työpaikkojen lisäämiseksi. SAK:ta seminaarissa edustaa Eloranta ja EK:ta toimitusjohtaja Jyri Häkämies