Vantaalaisen Jorma Pulkkisen silmä oli tarkkana tutulla ulkoilureitillä – metsästä paljastui ainutlaatuinen arkeologinen kohde

Hanna Ellermaa (edessä) ja Elisa Ahverdov ovat urakoineet Sotungin metsässä tehtävillä kaivauksilla muun kaivaustiimin kanssa. Kaivausurakka alkoi kesäkuun alussa ja päättyy juhannuksena. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Sotungissa asuva Jorma Pulkkinen lenkkeilee säännöllisesti kotialueen ympäristössä. Yksi mieluinen ulkoilureitti kulkee Härkävuorentien kautta. Pulkkisen huomio kiinnittyi ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten epämääräiseen kivikasaan, joka vaikutti miehestä uuninpohjalta.

Sotungissa Härkävuorentiellä tehtiin ainutlaatuisia kaivauksia kolmen viikona ajan. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Viime syksynä Pulkkinen otti yhteyttä Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivistoon kertoakseen havainnostaan. Yhteydenotto johti arkeologisiin kaivauksiin, joita Härkävuorentiellä tehdään parhaillaan kahdessa eri kohdassa.

51-vuotiaan Pulkkisen havainto oli oikea: kyseessä oli uuni. Uuni on aikoinaan sijainnut pienessä asunnossa, joka on kuulunut vähävaraisille eli mäkitupalaisille.

Koiviston mukaan vähävaraisia tutkitaan nyt Vantaalla ensimmäistä kertaa. Suomen mittakaavassa kaivaukset ovat niin ikään ainutlaatuiset. Tilallisten ja varakkaiden elämää on selvitetty kaivausten avulla eri puolilla maata, mutta köyhän väestön jäämistöä on tutkittu todella vähän.

Koiviston mukaan syy on yksinkertainen: Vähävaraisista ihmisistä ei ole tietoa. Vanhoissa veroluetteloissa mainitaan vain heidät, joilla on ollut omaisuutta eli jotka ovat maksaneet veroja. Tilallisten laitamailla asui kuitenkin monesti köyhiä ihmisiä, joista kukaan ei tiennyt.

– Vasta 1750-luvulta eteenpäin joissain veroluetteloissa on mainittu kaikki tilalla elävät ihmiset, Koivisto selvittää.

Viiden hengen kaivausryhmä on urakoinut kaivausjohtaja Riikka Väisäsen johdolla Sotungissa kesäkuun alusta alkaen. Kaivaukset päättyvät juhannuksena.

Kaivauksissa löytynyt kiila. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Pienen asunnon kivijalka on saatu näkyviin ja talon koko on mahdollista arvioida.

– 2 metriä leveä ja 3 metriä pitkä eli hyvin pienessä talossa on asunut mahdollisesti kokonainen perhe, Koivisto sanoo.

Maakerroksista on löytynyt avain, rautanauloja ja kiila, joka on saattanut toimia työvälineenä esimerkiksi vasaran sijaan.

Koivisto ja Väisänen molemmat odottivat enemmän löytöjä.

– Vähävaraiset ovat eläneet niukkuudessa, joten tiesin, että kovin paljon ei varmaankaan löydy. Ihan näin vähän en kuitenkaan osannut odottaa, Koivisto sanoo.

Erityisen yllättävänä Koivisto piti sitä, että yhtään palasta keramiikkaa ei ole löytynyt.

– Keramiikasta voi paremmin arvioida mihin aikaan se sijoittuu. Rautaesineistä se on vaikeampaa. Avaimen muodosta toki tietää, että se ei ole keskiajalta, vaan ehkä 1800-luvulta. Keramiikan vähyys kertoo ehkä siitä, että tavaroista on pidetty todella hyvää huolta, hän selvittää.

Pulkkinen on yllättynyt, että kaivaukset alueella toteutuivat ja vieläpä näin nopeasti. Hän pääsi osallistumaan kaivaustöihin konkreettisesti yhden päivän ajan.

– Se oli mielenkiintoista ja olen ajatellut, että arkeologiaa voisin harrastaa enemmänkin. Historia kiinnostaa minua. Menneisyys elävöittää lähiseutua. Ulkoillessa on mukava tarkkailla ympäristöä kun tietää myös historiaa, Pulkkinen kertoo.

Vantaan historiaan ja arkeologiaan tutustutaan viikonloppuna Jokiniemessä. Vantaalla on tänä vuonna suoritettu arkeologisia kaivauksia muun muassa Sotungissa, jossa löytyi kissantassun jäljet sisältänyt kiven palanen. Kuva: Arkisto/Johanna Erjonsalo Arkisto/Johanna Erjonsalo

Pulkkinen on lenkkeilyreitillään tehnyt myös toisen löydön Sotungista. Hän on löytänyt kolme kuoppaa, joissa on kivetyt seinät.

Koiviston mukaan kesän aikana selvitetään onko kyseessä jokin historiallisesti merkittävä kohde.

Koivisto kertoo saavansa vuosittain lukuisia yhteydenottoja kaupunkilaisilta erilaisista havainnoista.

– Valtaosa ihmisistä tuo näytille kiviä, joiden arvelee olevan entisaikojen työvälineitä. Noin yksi kivi 50 kivestä on jokin työväline. On mukavaa, että ihmiset rohkeasti kertovat havainnoistaan, Koivisto sanoo.

Vuoden viimeinen tutkimuskaivaus

Vantaan kaupunginmuseo tekee parhaillaan tutkimuskaivauksia Sotungissa. Ensimmäistä kertaa Vantaalla tutkitaan köyhän väestön jäämistöä.

Paikalta on löytynyt torppa ja mäkitupalaisten pieni tupa. Lisäksi avain, rautanauloja ja työväline on löytynyt paikalta.

Pienen tuvan uunin tuhka otetaan talteen ja se lähetetään tutkittavaksi. Tuhkasta voidaan mahdollisesta selvittää millä vuosisadalla tuvassa on ollut elämää.

Kaupunginmuseo teki viime kesänä kaivauksia Hämeenkylän kartanon entisillä mailla. Parhaillaan arkeologisia kaivauksia tehdään Pyhän Laurin kirkon luona. Uusia tutkimuskaivauksia ei tehdä enää tänä kesänä. Myöskään ensi vuonna kaupunginmuseo ei aio toteuttaa tutkimuskaivauksia, sillä museo keskittyy vuonna 2024 50 vuotta täyttävän Vantaan historiateoksen kokoamiseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pyhän Laurin kirkon vierestä paljastui kaivauksissa lukuisia hautoja – nostetaan ylös niin ehjänä kuin mahdollista 11.5.2019 7:10
  2. Vantaankosken kaivauksilta löytynyt pronssinen ikoni muistuttaa joulusta 13.12.2018 7:35
  3. Kaupunginmuseo sai suuren apurahan – ottaa vantaalaislapset mukaan kaivauksille 9.12.2018 7:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut