Poliisilta kelivaroitus: Hyvällä säällä pahimmat onnettomuudet

Kuvituskuva liikennevalvonnasta ja puhallutuksesta. Arkisto/armi salonen

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan poliisi valvoo huomattavalla määrällä poliisipartioita juhannusliikennettä etenkin 7- ja 4-tiellä, jotka ovat eteläisen Suomen tieliikenteen pääväylät.

Poliisi valvoo juhannusliikennettä näkyvästi keskiviikosta sunnuntaihin eri tieosuuksilla, ja myös alueen kesämökkipaikkakunnilla. Valvonnassa on etenkin ajotapa ja nopeudet.

– Pahoja ruuhkia pääteille ei odoteta, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi, ylikomisario Harri Auvinen sanoo.

– Pyrimme tiedottamaan juhannusviikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Twitterissä liikenteen sujumisesta ja mahdollisista onnettomuuksista.

Aurinkoinen unelmasää ei ole tieliikenteen sujumisen puolella. Ylikomisario Timo Leppälä antaakin Itä-Uudenmaan poliisin kelivaroituksen.

– On niin hyvä keli, ja silloin tapahtuvat pahimmat onnettomuudet. Talvella ihmiset osaavat ajaa varovasti, mutta aurinkoisella kesäsäällä sattuu eniten, kun nopeudet kasvat ja huomio herpaantuu. Tämä on meillä poliisissaja tutkijalautakunnan jäsenten kanssa todettu monesti.

Tehovalvonta alkaa keskiviikkoaamusta. Liikenne kiihtyy puolen päivän jälkeen koko 7- ja 4-tien matkalla.

– Osa lähtee jo keskiviikkoiltana vapaille. Torstai on varmasti vilkkain päivä, ja siihen on poliisi panostanut eniten. Jonkun verran liikennettä on myös perjantaina aamupäivällä.

Erityinen riskiryhmä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liikenteessä liittyy yleensä kesätapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan viettoon.

Kesä-elokuussa tapahtuu liki kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Tyypillisimmillään se on tieltä suistuminen useinmiten alemmalla tieverkolla.

Ylikomisario Harri Auvisen mukaan suistumisten taustalla on hyvin usein ylinopeus tai rattijuopumus.

– Kenenkään ei pidä mennä päihteiden vaikutuksen alaisena ajamaan eikä myöskään istahtaa päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Vinkkejä tavaroiden lastaamiseen

Matkatavarat pitää pakata auton tavaratilaan. Matkustamo on tarkoitettu matkustajille. Lastaa ensin painavimmat ja tue ne hyvin, sido irtain kuormaliinoilla tai -verkolla.

Jos käytät peräkärryä tai suksiboxia, tee kuormaus oikein ja tarkista painorajat. Esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta löytyy paljon hyviä ohjeita peräkärryn kuormaamiseen.

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna.

Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.