Vuosaaressa aloittaa uimarannalle vievä robottibussilinja 90R – "Maailmanennätyksen rikkova reitti"

Kaisa Paastela

Helsingin katukuvassa on tänä kesänä kaksi robottibussilinjaa. Kalasatamassa 26R on ajellut jo toukokuusta.

Nyt on Aurinkolahden reitin 90R vuoro aueta yleisölle. Metropolia ammattikorkeakoulun, Forum Virium Helsingin ja muiden yhteistyökumppaneiden Sohjoa Baltic -hankkeen bussin reitti kulkee Vuosaaren metroaseman liepeiltä Cirruksen pysäkiltä Aurinkolahden rannalle ja takaisin. Kokeilu kestää syyskuun loppuun.

Molemmilla reiteillä ajetaan muun liikenteen seassa. Kokeilun aikana kyyti on matkustajille maksutonta. HSL ei toistaiseksi ole ottamassa robottibusseja vakituiseen käyttöön, vaikka ajoneuvot ovat saaneet linjatunnuksen Reittioppaaseen.

– Robottibussien teknologia ei vielä tällä hetkellä mahdollista ajoneuvojen käyttöä tavallisessa linjaliikenteessä, eikä robottibusseja olla kilpailuttamassa HSL:n liikenteeseen aivan lähivuosina. HSL on kuitenkin ollut mukana useassa robottibussiprojektissa avustamassa muun muassa reittisuunnittelussa, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Essi Kyllönen

Sohjoa Baltic -hanke tuo robottibussit Itämeren ympärysvaltioihin osaksi älyliikenteen ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen kokeiluja. Kesällä 2019 matkailijat voivat päästä kokeilemaan hankkeen robottibussia myös Tallinnassa.

Tänä vuonna Helsingissä operointia suorittaa ja robottibussin sisällä vastuullisten turvakuljettajien työnantajina toimivat ulkopuoliset palveluntarjoajat. Kehitys vie kokeilut askeleen lähemmäs liikkumispalvelujen kaupallisia toimijoita.

Aurinkolahden pilotissa bussia operoi tanskalainen Holo, jonka rekrytoimaa turvakuljettajaa ovat Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Robottibusseja on ajateltu käytettävän ratkaisuna “viimeisen kilometrin” matkoille, syöttöliikenteenä runkolinjojen varsilta asuinalueille päin.

– Automaattinen joukkoliikenne voi parhaimmillaan alentaa joukkoliikenteen kustannuksia ja nopeuttaa matka-aikoja, kertoo älyliikenteen projektipäällikkö Jari Honkonen Forum Virium Helsingistä.

Aurinkolahden reitti on epävirallisen maailmanennätyksen rikkova noin 2,5 kilometriä ja sen varrella palvelee aiemmista kokeiluista poiketen ennätykselliset seitsemän pysäkkiä.

Ajoaika on arkisin kello 9–15 ja viikonloppuisin kello 12–18, mutta tarkkoja aikatauluja ei ole päätetty.

Toiminnan tässä vaiheessa pysäkeillä ei vielä ole robottibussin omia kylttejä, eikä 90R vielä näy Reittioppassa

Automaattibussit sopivat logistisesti ja taloudellisesti joukkoliikenteen täydentämiselle, kunhan niiden tekniikka kehittyy vielä. Tällä hetkellä käytössä olevat robottibussit soveltuvat parhaiten rakennetuille ja vähän liikennöidyille alueille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.