Nuoret perheet ostavat nyt 20 neliötä enemmän ja 38 000 euroa halvemmalla – OP: Omakotitalot vetävät taas väkeä kehyskuntiin

Harvoin rintamamiestalo on kuitenkaan niin huonossa kunnossa, etteikö sitä ei voisi remontoida. Tuire Punkki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Nyt on hyvä aika ostaa oma talo kaupunkien kehyskunnista, arvioivat OP:n ekonomistit. Omakotitalojen hinnat ovat polkeneet paikallaan jo vuosikymmenen.

– Talon saa ostettua nyt suunnilleen samaan hintaan kuin kymmenen vuotta sitten, OP:n ekonomisti Joona Widgrén sanoo.

– Erityisesti kehyskunnat kiinnostavat perheitä, joissa on alle 4-vuotiaita lapsia.

Ekonomistit selvittivät myytyjen omakotitalojen keskimääräisiä neliöhintoja pääkaupunkiseudun ja muiden suurten suomalaiskaupunkien kehyskunnissa viimeisen viiden vuoden ajalta (2014–2018).

Omakotitalojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat esimerkiksi Helsingissä viiden vuoden aikana kaksi prosenttia, kun kehyskuntien stereotyyppinä pidetyllä Nurmijärvellä kasvua oli jo yli kymmenen prosenttia.

Hintakehityksessä on kuitenkin suuria eroja myös kehyskuntien kesken. Osassa kehyskuntia omakotitalot ovat viiden vuoden tähtäimellä kallistuneet, osassa myyntihinnat ovat laskeneet.

Lapsiperheiden määrän vähentyessä jatkuvasti, on tilanne ekonomistien arvion mukaan nyt se, että nykyinen omakotitalojen tarjonta riittää täyttämään vallitsevan kysynnän.

OP:n selvityksen mukaan omakotitalojen kauppamäärät ovat viime vuosina hieman kasvaneet, mikä näkyy myös asuntolainahakemuksissa.

Kehyskuntien omakotitaloihin haettava laina on keskimäärin 38 000 euroa vähemmän kuin pääkaupungin omakotitaloihin muuttavien laina.

– Kehyskuntiin muuttavat saavat rahallaan myös parikymmentä neliömetriä lisää tilaa, ja väljyys houkuttaa ostajia, OP:n asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo.

– Kehyskuntien omakotitaloihin muutetaan viitisen vuotta nuorempina kuin pääkaupunkiseudun omakotitaloihin.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut