Koirakouluttaja: Lemmikkien paapominen pitää lopettaa – "Koiraa ei pidä inhimillistää"

Team Steinwolfille pentukatselmus oli menestys. Kuvassa Mari Renfeldt ja Jarmo Kivinen sekä Bumblebee ja Bunny. Lauri Pajula

LAURI PAJULA

– Koirasta ei saa tulla perheen pää, vaan laumahierarkian tulee olla selkeää, sanoo saksanpaimenkoirien näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Rantanen.

Hän oli mukana äskettäin, kun Hyvinkäällä järjestettiin saksanpaimenkoirien pentukatselmus. Katselmus on osa saksanpaimenkoiraliiton Itä-Uudenmaan alaosaston järjestämää kolmipäiväistä päänäyttelyä, jossa tavataan muita harrastajia ja kilpaillaan hyvällä mielellä.

Koirakuri nousee usein keskustelunaiheeksi monilla foorumeilla. Väärin jalostetut ja kouluttamattomat koirat voivat käyttäytyä arvaamattomasti. Rantasen mukaan koiriin ei voi koskaan luottaa sata prosenttisesti.

Hänen kanssaan samoilla linjoilla on myös kilpailuun Team Steinwolf -porukassa osallistunut Mari Renfeldt.

– Koiraa ei pidä inhimillistää, vaan kouluttaa tottelemaan omistajaansa. Kasvatus tulee olla selkeää, Renfeldt sanoo tiukasti.

Viikonlopun aikana Saksanpaimenkoiraliiton tapahtumassa vieraili reilut sataviisikymmentä koiraa kouluttajineen ja useita satoja harrastajia.

Pentukatselmuksessa arvioitiin 5–12-kuukautisten pentujen rakennetta, liikkuvuutta ja ulkonäköä. Voittajakoirille rahapalkintoja ei jaettu, mutta kilpailussa menestyneet saivat sijoituksen mukaisen pokaalin. Tapahtuman ulkomaiset vieraat olivat saapuneet Ruotsista, Venäjältä ja Baltian maista.

Koiranäyttelyissä mitataan yleensä ulkonäköä, rakennetta ja liikkuvuutta. Näyttelyiden yhteydessä monet asiantuntijat ovat olleet huolissaan liikajalostuksesta, jossa koiran ulkonäkö menee rakenteen ja terveyden edelle.

Myös saksanpaimenkoiria jalostettiin 2000-luvun alussa liikaa. Niiden ongelmat ilmenivät nivel- ja tukielinvaurioina sekä käytöshäiriöinä. Turkulaisen kasvattajan ja Team Steinwolfin vetäjän Jarmo Kivisen mukaan ongelmia alettiin korjata saksanpaimenkoirien osalta reilut kymmenisen vuotta sitten todenteolla.

– Kaksikymmentä vuotta sitten jalostetuilla saksanpaimenkoirilla ilmeni yliohjautuvia takajalkoja ja ne olivat liian suuria. Nyt niistä ongelmista on alettu päästä eroon, Hyvinkäälle koiranäyttelyyn tullut Kivinen kertoo.

Päänäyttely

Saksanpaimenkoiraliiton päänäyttely järjestetään kerran vuodessa.

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Hyvinkäällä Saksanpaimenkoiraliiton Itä-Uudenmaan alajaoston koulutuskentällä. Ensimmäisenä päivänä järjestettiin epävirallinen pentukatselmus, johon saattoi tulla harjoittelemaan koiran kanssa näyttelykäytäntöjä. Seuraavina päivinä oli aikuisille koirille suunnattu päänäyttelyn jalostustarkastus.

Tapahtumaan osallistui 156 koiraa. Osallistujat saapuivat Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Baltian maista.

Saksanpaimenkoira on suosittu käyttö- ja palveluskoirarotu. Vuonna 2017 se oli Suomessa neljänneksi suosituin rotu.

Saksanpaimenkoira on helposti koulutettava, peloton ja kestävä. Ominaisuuksien puolesta se sopii hyvin poliisin ja armeijan palvelukseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Riita leimahti fyysiseksi konfliktiksi koirapuistossa Tikkurilassa – sivullinen soitti kuristavasta miehestä hätäkeskukseen 10.6.2019 19:36
  2. Roteva koira raateli 10-vuotiaan Billyn – taas raju koirahyökkäys Helsingissä 12.12.2018 20:30
  3. Kennelliitto ei kannata rotukieltoja koirahyökkäysten suitsimiseksi – "Voi tehdä koirista statussymboleja huonolla tavalla" 31.10.2018 18:45

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut