Håkansbölen kartanon historia kiteytyi kirjaksi ihmisten arjen kautta – Kauppakuititkin peilaavat tyyliä ja tapoja

Oman työpaikan pihamaa tuo Elina Riksmanin mieleen Håkansbölen kartanon upean puiston. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Tutkija Elina Riksman katselee työpaikkansa pihamaalla syreenipensaita. Kukat ovat jo vähän ehtoopuolella, mutta ne tuovat Riksmanin mieleen Håkansbölen kartanon kymmenisen vuotta sitten restauroidun puiston.

– Se on valtavan hieno, pittoreski ja kaikille kaupunkilaisille avoin virkistyspaikka komeine tammi- ja lehmuskujineen sekä kaartuvine hiekkapolkuineen.

Kartano on Vantaan kaupunginmuseollakin työskenneelle Riksmanille tuttu paikka jo viidentoista vuoden takaa, jolloin hän ahkeroi rakennusrestauroijan ammattikorkeakoulututkintoaan tehden väritutkimuksen kartanon päärakennuksesta.

Nyt hän on kirjoittanut kaupungin historiatoimikunnan kustantamana projektityönä museon julkaisusarjaan kirjan tilan historiasta. Se julkaistaan tänä viikonloppuna Kartanon kevät 2019 -tapahtumassa paikan päällä.

– Ihana, kiehtova työ. Eikä ollut pulaa materiaalista, Riksman nauraa ja määrittelee esimerkiksi valokuvien valinnan ja karsinnan hetkittäin jopa raastavaksi.

– Mutta runsas ja upea kuvitus kirjaan saatiin, hän iloitsee.

Kaksisataasivuinen Håkansbölen kartanossa on kronologisesti etenevä katsaus kartanon historiaan 1500-luvulta nykypäivään.

– Keskeisintä siinä on uuden päärakennuksen rakentamisen jälkeinen aika, 1905–2005, jonka kartano oli vielä yksityisomistuksessa Sanmarkin suvulla, ennen kuin Vantaan kaupunki osti kokonaisuuden, Riksman kertoo.

Sisältö on koottu kaupunginmuseon mittavasta tutkimus- ja aineistomateriaalista.

– Sanmarkin suvun edustajilta olen myös saanut korvaamatonta apua haastatteluin, muisteluin ja valokuvin.

Julkaisusta on haluttu tehdä näyttävä ja sisällöllisesti myös suurta yleisöä kiinnostava. Se kertoo elosta ja arjesta niin isäntäväen kuin työntekijöiden näkökulmasta.

– Olen halunnut tuoda esiin ikään kuin kartanon kulisseissa tehtyä työtä ja sitä, millaisia ponnistuksia suuren kartanon pyörittäminen vaati sekä omistajilta että palkollisilta.

Kun kartano myytiin kaupungille, kauppaan kuului valtava arkisto, joka sisältää täysimittaisen maataloustilan kirjanpidon kuitteineen. Niistä Riksman on nähnyt, kuinka kartanolle on ostettu sitruunoita, tilattu maalaustöitä ja hommattu jouluksi parsaa, sardilleja ja kilokaupalla makeisia.

Ihmisten välinen hierarkia oli tuohon aikaan selkeä, mutta omista silti huolehdittiin.

Riksman kertoo, kuinka Sanmarkin perheen mukana kartanoon muuttanut lastenhoitaja Adolfina Mattson sai jatkaa lasten aikuistuttua osana palvelusväkeä.

– Fina eli kartanolla koko loppuelämänsä. Vanhuusvuosien loppupuolella häntä itseään varten vuorostaan palkattiin hoitaja.

Kirja

Elina Riksman: Håkansbölen kartanossa, På Håkansböle gård, Vantaan kaupunginmuseon julkaisuja nro 36.

Anne-Mari Ahonen: Graafinen suunnittelu ja taitto.

Myynnissä museopuodissa ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa, hinta 28 e.

Teos julkaistaan Håkansbölen kartanolla vietettävässä, kaikille avoimessa Kartanon kevät 2019 -tapahtumassa la 15.6. klo 11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 7. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 8. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 9. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 10. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 13. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 14. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 15. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.