Vantaa sai yhteisöverotuloja yhteensä 80,7 miljoonaa euroa – tämä yritys maksoi veroja eniten

Tamro Oyj päätoimipiste sijaitsee Hämeenkylässä. Yhtiö tuotti Vantaalla toimivista yrityksistä eniten verotuloja vuonna 2017. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vuonna 2017 Vantaa sai yhteisöverotuloja yhteensä 80,7 miljoonaa euroa. Viime vuonna tuloja kertyi 77,9 miljoonaa ja arvio kuluvan vuoden yhteisöverokertymästä on 77,1 miljoonaa euroa.

Yhteisöveroa maksavat osakeyhtiöt ja osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin muun muassa liikelaitokset, julkisyhteisöt ja yhdistykset.

Yhteisövero on kaupungille merkittävä tulonlähde, sanoo Vantaan kaupungin vt. talousjohtaja Matti Ruusula

– Niistä kertyy vuosittain lähes yhtä paljon verotuloja kuin kiinteistöveroista.

Noin 80 miljoonaa vastaa esimerkiksi lähes puolta Vantaan varhaiskasvatuksen menoista. Tai sillä voisi kattaa kaupungin koko vuoden rakentamisinvestoinnit, kuten päiväkotien sekä koulujen uudis- ja korjausrakentamisen.

Suurin yhteisöveronmaksaja Vantaalla on lääke- ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja Tamro Oyj runsaan seitsemän miljoonan euron potillaan. Hämeenkylässä toimivalla, saksalaisen perheyhtiö Phoenixin omistamallayhtiöllä oli verotettavaa tuloa noin 35,4 miljoonaa euroa.

Verotettava tulo eli liiketoiminnan tulos saadaan, kun liikevaihdosta vähennetään ensin yritystoiminnan kulut ja poistot, kuten työkoneen hankinta. Veroa liikevoitosta maksetaan 20 prosenttia.

Yhteisövero ei mene kunnille sellaisenaan, vaan suurimman osan, noin 70 prosenttia, siitä haukkaa valtio. Lopun jakavat kunnat, joissa yritykset toimivat.

Maailman johtavalle ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuihin erikoistunut Vaisala Oyj maksoi veroa lähes 6,67 miljoonaa vuonna 2017. Vaisalan pääkonttori sijaitsee Vantaanlaaksossa.

Suomen suurin sähkötarviketoimittaja SLO puolestaan maksoi veroja noin 5,7 miljoonaa euroa vuonna 2017. SLO:n pääpaikka Vantaalla on Ylästössä. Valtion liikelaitos Metsähallituskin maksoi veroja yli neljä miljoonaa euroa vuonna 2017 samoin kuin huoltoleasingpalveluita tuottava Axus Finland Oy.

Konserninsa pääkonttoria Kaivokselassa pitävä taloteknikkayritys Are Oy tuotti verotuloja runsaat 3,6 miljoonaa euroa ja Helsinki-Vantaan lentoasemaa hallinnoiva Finavia noin 3,5 miljoonaa euroa.

Runsaat kolme miljoonaa yhteisöveroa maksoivat myös komponentteja ja järjestelmiä teollisuusyrityksille myyvä Indutrade Oy sekä erilaisia nostimia vuokraava ja myyvä Pekkaniska Group Oy. Molemmat toimivat Petikossa. Kolmen miljoonan verotuottajan joukkoon kuuluu lisäksi sprinklerijärjestelmiä toimittava Marioff Corporation Oy, jolla on Vantaalla konttori Veromiehessä.

Rakennusyhtiö T2H maksoi veroa 2,1 miljoonaa euroa. Sen toimitilat ovat Vantaanlaaksossa.

Miljoonakerholaisiin veronmaksajina kuuluvat lisäksi muun muassa Saga-Furs Oyj, Revenio Group Oyj, DSC Road Oy, Fira Oy, Suomen Rakentajatalo Oy ja Okmetic Oy sekä Tikkurila Oyj.

Yhteisöverojen määrä on hienoisessa laskusuunnassa Vantaalla.

– Vuonna 2017 Vantaa sai yhteen yritysjärjestelyyn liittyen muiden kuntien kanssa ison yhteisöverotilityksen, kun kyseisen yrityksen sijaintipaikaksi vahvistui Helsinki, Ruusula selittää.

Yhteisöverotilitys kohdentuu siis Helsingille kasvavana jako-osuutena ja muun muassa Vantaalle tullut ”aiheeton” tilitys korjautuu pienenevänä jako-osuutena.

Vuoden 2019 arvioon vaikuttaa bruttokansantuotteen lasku.

Tekstiä muokattu 13.6. klo 9.54. Korjattu tekstiin, että Tamro Oyj ei ole enää pörssiyhtiö, vaan sen omistaa saksalainen perheyhtiö Phoenix.

Valtio ja kunnat jakavat verotulot

Yhteisöt maksavat tuloveroa veronalaisten tulojen ja vähennyskelpoisten menojen erotuksena laskettavasta voitosta. Veroprosentti on 20.

Jos yritys toimii vain yhdellä paikkakunnalla, sen verotuotto huomioidaan kotipaikkakunnan "veropotissa" eli laskentaerässä kokonaan.

Monitoimipaikkaisen yrityksen verot jaetaan suhteessa henkilöstömäärään eli mitä enemmän työntekijöitä, sitä enemmän kunta saa yhtiön verotuloista.

Yhteisöverotuloista valtio nappaa noin 70 prosenttia ja loppu jää kunnille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut