Autoharvinaisuudet liikenteessä Vantaalla – Parhaat katselupaikat löytyvät täältä

Yksityiskäytössä oleville museoajoneuvoille otetaan käyttöön yhtenäinen neljän vuoden katsastusaikaväli. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Vanhojen autojen harrastajat kokoontuvat Vantaalle suureen Retkeilyajo-tapahtumaan viikonloppuna.

Tapahtumaan on ilmoittautunut 192 autokuntaa ja yli 60 automerkkiä.

Peräti 50 autokuntaa edustaa vanhinta ikäluokkaa, ennen vuotta 1940 valmistettuja autoja.

Ajojen seniori tulee Ruotsista. Vuoden 1906 Cottereaulla on kokemusta Ruotsin talviralleista vuosilta 1907–1910.

– Mukana oleva Stearns-Knight on vuodelta 1926. Tiettävästi vain kolme tällaista luistimoottorista autoa on tallella koko maailmassa, kertoo yksi tapahtuman järjestäjistä Hannu Teivaala Helsingin Seudun Automobiiliklubi ry:stä.

Autot starttaavat retkireiteilleen lauantaina kello yhdeksän alkaen minuutin välein Backaksen kartanolta, joka toimii koko tapahtuman keskuksena.

Valittavana on 100 kilometrin tai 70 kilometrin reitti.

Pidempi reitti kulkee Ylästöntietä Vantaanlaaksoon sekä Riipilän ja Palojoen kautta Tuusulaan valtaväyliä vältellen.

Takaisin tullaan Ruotsinkylän, Maantiekylän ja Nikinmäen kautta.

Autokunnat lounastavat Hakunilassa Håkansbölen kartanolla, josta matka jatkuu kohti Malmin lentokenttää.

Lyhyempi reitti käy kääntymässä Keimolassa, josta matka jatkuu Tikkurilantietä pitkin Koivuhakaan.

Sieltä reitti kulkee Simonkylän kautta Jokiniemeen, Tikkurilaan ja edelleen Hakunilaan ja Håkansbölen kartanolle.

Reittien varrella autot pysähtyvät rasteilla, joilla autokunnat saavat ratkottavakseen erilaisia tietokilpailukysymyksiä.

– Hyytymisiä saattaa vanhoille aina tulla, sen varalta meillä on käytössä yksi huoltoauto ja pari hinuria varmistamassa, että kaikki pääsevät maaliin, Teivaala kertoo.

Yleisölle parhaat katselupaikat Vantaalla ovat Backaksen kartanolla kello 9 alkaen ja maaliintulon aikana iltapäivällä noin kello 14 alkaen.

Toinen mainio paikka ihailla ajoneuvoja on Håkansbölen kartanolla, jossa autokunnat pysähtyvät lounastauon ajaksi. Yleisön autoille on varattu parkkitilaa läheisen koulun pihalta.

Malmin lentokentän ja Kehäkessan (Neste K Kehä III) rastipaikat ovat myös hyvin yleisön tavoitettavissa ja niistä löytyy hyvin parkkitilaa. Huoltoasema on järjestänyt lisäparkkipaikkoja naapuritontilla sijaitsevan rengasliikkeen pihalta.

Malmin lentokentälle ja huoltoasemalle autoja odotetaan noin klo 13–14.

Ajotapahtumaa voi toki seurata missä tahansa reitin varrella kuten Ylästöntien pitkällä suoralla heti yhdeksän jälkeen aamulla.

Tapahtumassa on oma kilpailuluokkansa myös parhaasta ajoasusta.

Jo perjantaina autot voivat osallistua entisöinnin laatukilpailuun.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Helsingin Seudun Automobiiliklubi HAK ry sekä Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.