Vantaa on jo hallituksen asettamassa työllisyystavoitteessa – Lähes 900 vantaalaista osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan

Timo Saari on johtanut Vantaan työllisyyspalveluja lähes kolme vuotta. Arkisto/Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Uusi hallitusohjelma pitää sisällään 75 prosentin työllisyystavoitteen. Kunnianhimoiseksi kuvatun tavoitteen kohdalla Vantaalta voidaan hihkaista: Täällä ollaan jo!

Vantaan työllisyysaste oli huhtikuussa 75 prosenttia.

Vuotta aiemmin työllisyysaste oli 71,8 prosenttia.

Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus 15–64-vuotiaiden väestöstä.

Työttömiä oli Vantaalla huhtikuussa 7,9 prosenttia, kun edellisvuonna vastaava luki oli 8,9 prosenttia. Viimeksi työttömyysaste on ollut nykyistä matalampi tasan seitsemän vuotta sitten.

Työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa 9 393.

Muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna Vantaan työllisyyslukemat ovat hyviä.

Työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saaren mukaan Vantaalla on onnistuttu etenkin pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä. Siihen on johtanut se, että eri tahot kuten, kaupunki, TE-hallinto, Kela, yritykset ja järjestöt toimivat tiiviissä yhteistyössä.

– Asiakkaan asia hoituu taholta toiselle. Tässä Vantaa on onnistunut älyttömän hyvin, Saari kehaisee.

Saari kehuu Vantaata myös siinä, että kaupungissa on ajatusta ja asennetta siihen, että koko kaupunki työllistää.

Pitkäaikaistyöttömän kohdalla työllistyminen alkaa usein kuntouttavalla työtoiminnalla, jonka aikana asiakkaalle maksetaan työttömyysturvaa ja työmatkasta koituneet kulukorvaukset.

Vantaalla on panostettu siihen, että kuntouttavassa työtoiminnassakin asiakas pääsee harjoittelemaan aitoon työympäristöön, kuten laitoskeittiöön tai pesulaan.

Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrä kohosi huhtikuussauuteen ennätykseen 869:ään. Kaupungin harjoittelupaikoissa heistä oli noin satakunta.

Useimman pitkään työttömänä olleen polku käy kuntouttavasta työtoiminnasta tuettuun palkkatyöhön.

Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista.

Silloinkin monelle löytyy työpaikka kaupungin omasta organisaatiosta.

Kaupungin palkkalistoilla oli toukokuussa 432 palkkatuella työllistettyä vantaalaista.

Lisäksi vuositasolla noin sata vantaalaista työllistyy palkkatuen ja kunnan maksaman lisätuen yhdistelmällä yrityksiin ja järjestöihin.

Ovatko Vantaan hyvät työllisyysluvut työttömien tehokasta siirtämistä kuntouttavaan työtoimintaan ja tuettuun palkkatyöhön?

– On totta, että osa ei etene avoimille työmarkkinoille ja toisaalta moni etenee, Saari sanoo.

Hänestä sillekin on laskettava arvonsa, että ihminen kokee osallisuutta kuntouttavassa työtoiminnassa ja saa arkeensa hyödyllistä tekemistä. Kuntouttavan työtoiminnan avulla voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja siitä aiheutuvia moninaisia kuluja puhumattakaan syrjäytymisen haitoista yksilön tasolla.

– Näillekin on laskettava hintansa, Saari toteaa.

Vaikka työllisyystaso hallituksen toivomalla tasolla, nähdään Vantaan työllisyyspalveluissa suuria haasteita.

Yksi maanlaajuinen haaste on se, miten kuntouttavan työtoiminnan kautta tuettuun palkkatyöhön saatu henkilö saataisiin avoimille työmarkkinoille.

Vantaalle ominainen haaste liittyy työvoiman koulutustasoon. Vantaalaisten koulutustaso on selvästi alempi kuin naapurikaupungeissa. Monelta kuntalaiselta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto.

Vuoden 2017 tietojen mukaan työttömistä 39 prosentilla ei ollut perusasteen jälkeistä koulutusta. Työssä käyvistäkin 17 prosenttia oli käynyt ainoastaan peruskoulun.

– Tämä on meille iso ongelma, kun työtehtävät vaativat koulutusta ja vieläpä jatkuvaa kouluttautumista.

Oma haasteensa on vieraskielisten suuri osuus kaupunkilaisista.

– Vantaalaisista jo 18 prosenttia on vieraskielisiä ja heidän määränsä ennustetaan kasvavan.

Vieraskielisten työllistymisestä rekrytreffien avulla on saatu hyviä kokemuksia. Treffeillä työnantajat ja työntekijät kohtaavat kasvotusten.

– Pelkän työhakemuksen laatiminen voi olla vaikea vieraskieliselle tai pelkkä ulkomaalaistausta saattaa vaikeutta perinteistä työnhakua.

Työpaikkoja kasvavassa kaupungissa kyllä on. Huhtikuussa avoimia työpaikkoja oli 3 064. Esimerkiksi rakennus- ja sosiaali- ja terveysalalla olisi töitä. Lentokenttäkaupungissa on myös huutava pula taksikuskeista.

Sitten on vielä se joukko, joka ei ole työvoimapalveluiden piirissä.

Marraskuussa 2018 Vantaalla oli 2 385 perustoimeentulotukea saavaa kotitaloutta, jotka eivät saaneet veronalaisia tuloja kuten palkkaa, työttömyysetuutta, eläkettä, opinto- ja tai lastenhoidon tukia.

Yli 9 000 työtöntä

Työttömiä oli Vantaalla huhtikuussa 7,9 prosenttia, kun edellisvuonna vastaava luki oli 8,9 prosenttia.

Työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa 9 393.

Alle 25-vuotiaiden osuus työttömistä oli 10,4 prosenttia.

Yli 50-vuotiaiden osuus oli 34,3 prosenttia.

Yli vuoden työttömänä olleita oli 24 prosenttia.

Ulkomaalaisia työttömiä oli 25 prosenttia.

Työttömyyden ennustetaan aiheuttavan tänä vuonna noin 17,5 miljoonaa euron välittömät kustannukset kaupungille. (Toukokuun ennuste koko vuoden työmarkkinatuen kuntaosuudesta).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.