Vantaalaistaiteilija lahjoitti töitään Iittalaan – 75-vuotias Tarja Polari maalaa edelleen kirkkain värein ja herkeämättä

Tarja Polarin töissä, kuten 1970-luvulla tehdyssä maalauksessa Auringon poika, ovat usein läsnä muinaiset kulttuurit. Taiteilijan käsissä oleva omakuva on peräisin samalta vuosikymmeneltä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Taidemaalari Tarja Polari piirsi innokkaasti jo pikkutyttönä. Se oli eteläpohjalaisen taidemaalarin Oiva Polarin tyttärelle luontaista. Asiantunteva oppikin tuli läheltä, kävihän kuvataiteilijaisä usealla vuosikymmenellä opettamassa kuvaamataitoa myös yhteiskoulussa ja lukiossa.

– Alusta lähtien tiesin, että taiteesta tulee minulle ura, Polari kertoo.

Into ei ole hiipunut. 75-vuotias taiteilija maalaa edelleen täyttä päätä ja osallistuu näyttelyihin.

– Viime vuonna niitä taisi olla yhdeksän.

60-luvulta lähtien Itä-Vantaalla asuneen Polarin työhuone sijaitsee Malminiityssä, kolmen kilometrin päässä hänen kotoaan.

– Se on oikein sopiva matka, tulee lenkkeiltyä. Kuljen matkan pyörällä tai jalan.

Tilaa kerrostalon aulakerroksessa leimaa siisteys, vaikka siellä nojailee seiniä vasten myös iso joukko varastoituja teoksia.

– Minulla pitää olla kaikki järjestyksessä, kun tulen työhuoneelle ja ihan samoin, kun ryhdyn maalaamaan, kaikkien välineiden on oltava tip top -ojennuksessa. Olen aina ollut tällainen, taiteilija luonnehtii.

Hän nikkaroi teoksiinsa myös kehyksiä itse.

– Tykkään tehdä niitä. Ehkä se juontaa siitä, että sukuni ihan kuhisee käsityöläisiä monen vuosisadan ajalta.

Polari maalaa työnsä voimakkain, kirkkain värein. Niissä on usein mukana leikkimieltä.

– Vaikka olen minä paljon erilaisia kuoleman kuviakin tehnyt, hän sanoo.

Töissä pilkahtelevat muinaiset kulttuurit.

– En tiedä, mistä ne töihini tulivat. Ehkä kirjallisuudesta, meillä kotona aikoinaan kaikki perheessä lukivat paljon.

Polari katselee hymyillen 70-luvun töitään.

– Se oli luovinta aikaani.

Omakuvassa vuodelta -75 taiteilijan vaatetus kielii siitä, ettei luovuus ja leikkimieli ole näkynyt vain siveltimenvedoissa.

– Päälläni on Rio de Janeirosta tuotu pöytäliina, johon tein päänaukon.

Alkaneen suven Naivistit Iittalassa -näyttelyssä on mukana seitsemän Polarin maalausta. Ne kuuluvat viidentoista työn kokoelmaan, jonka hän lahjoitti näyttelyjen taustavoimana nykyisin toimivalle säätiölle.

Lahjoitustyöt ovat näyttelyssä omalla seinällään. Värikkyydessään ja humoristisuudessaan ne sopivat riitelemättä muiden maalausten yhteyteen, vaikka Polari ei itseään naivistiksi luekaan.

– Primitivistisiksi töitäni on joskus luonnehdittu, mutta kaikenlaiset määreet ovat mielestäni aika ärsyttäviä. On niin helppo sanoa, että joku on jotakin.

Tuottelias taiteenteko pitkän uran aikana on saanut Polarin lahjoittamaan töitään moniin muihinkin kohteisiin, viime vuosina esimerkiksi Nelimarkka-museolle ja Nurmijärven kunnalle.

Varastossa olevien teosten siirtely usein eteen tulleiden työhuonemuuttojen yhteydessä on ollut työlästä ja niissä on teoksia myös vahingoittunut.

Vuokralaisen epävarma elämä ei ole kuitenkaan taiteilijaa lannistanut. Maalaaminen kun on paljon muuta kuin työtä.

– Jos aamulla on ankea olo, voi laittaa kankaalle vaikka kunnon punaista. Värit piristävät, hän virnistää.

– Ja aijai, että on ihana mennä kotiin sen jälkeen, kun on saanut maalattua.

Uskalla iloita! on 31. Naivistit Iittalassa -näyttely ja se on esillä Iittalan Lasimäellä 25.8. asti joka päivä juhannus mukaan lukien klo 10–19.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut