Lentoaseman saattoliikenteen paikka muuttuu juhannuksen aikoihin – Sen jälkeen väliaikaisjärjestelyihin tulee parin vuoden tauko

Jo usean vuoden ajan Helsinki-Vantaan lentoasemalla poikenneet ovat saaneet tottua muutoksiin. Kulku- ja ajoreittejä sekä taksien paikkoja on vaihdettu ja kulkutavat on pitänyt oppia aina uudelleen.

Muutosten syynä on lentoaseman laajennus eikä kaikki ole vielä valmista.

Uutta sisäänkäyntiä lähtö- ja tuloauloineen sekä turvatarkastuksineen rakennetaan vuoteen 2021 saakka. Mutta juhannuksen jälkeen muutoksiin tulee paussi.

– Kesäkuussa väliaikaiset järjestelyt loppuvat 2–2,5 vuodeksi, sanoo lentoasemaa hallinnoivan Finavian maaliikenteen johtaja Jukka Isomäki

Matkustajien ei siis tarvitse ainakaan kahteen vuoteen perehtyä uusiin reitteihin. Nyt pitää vain ottaa haltuun toukokuussa tehdyt muutokset ja juhannuksen tienoon uutuus eli uusi saattoliikenteen paikka.

Toukokuussa otettiin käyttöön uusi bussiterminaali T2:n eteläpäässä, hotelli Scandicin vieressä. Se on lähes tulkoon niillä kohdillaan, jossa se lopulta tulee olemaan, kun uusi sisääntulo valmistuu. Siellä on myös invataksien odotusalue.

Bussiterminaalista pääsee nyt nousemaan liukutasoa pitkin suoraan terminaalin ensimmäisen kerroksen lähtöauloihin.

Terminaalin toiseen päähän valmistuu vastaavanlainen liukutaso juhannuksen korvilla. Silloin kaikki saattoliikenne siirtyy nykyiseltä paikaltaan, aiemmin taksialueena toimineelta tasolta ison lähtöaulan paikkeille.

Taksiasema säilyy edelleen pohjakerroksessa, jonne se siirtyi tänä keväänä.

Kesäkuun muutokset petaavat sitä, että lentoaseman uutta sisäänkäyntiä sekä lähtö- ja tuloaulaa päästään rakentamaan.

– Tämä kaikki lähtee tästä pois terminaalin seinään asti, Isomäki osoittaa vielä hetken saattoalueena toimivaa paikkaa.

Alueelta on jo purettu lähes kokonaan pysäköintihalli P1-P2 ja uutta rakennetaan hieman kauemmas. Se valmistuu ensi vuoden syksyllä.

Vaikka ulkona tilapäisjärjestelyihin tulee tauko, terminaalien sisätiloissa tapahtuu muutoksia. Kesäkuussa otetaan muun muassa käyttöön T2:n rajatarkastuksen laajennus ja T1:ssä laajenee porttialue 17–19.

Muutokset voivat rassata lentomatkustajia, mutta kaikki tähtää lopulta sujuvaan liikkumiseen, kun matkustajamäärä kasvaa.

Lentoasema laajenee

Helsinki-Vantaan lentoasemaa laajennetaan vuosina 2014–22 yhteensä 103 000 neliömetrillä.

Laajennus vastaa kooltaan Linnanmäen aluetta. Kun kaikki on valmista, T1:een ja T2:een mahtuisi 10 Eduskuntataloa.

Muun muassa matkatavaran käsittelyn ja passintarkastuksen kapasiteetit kasvavat 50 prosenttia.

Lentoaseman matkustajamäärä on nykyisin lähes 21 miljoonaa vuodessa. Laajennuksen jälkeen lentoasema pystyy palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kehityshanke maksaa noin miljardi euroa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut