Hallitus haluaa eroperheiden lapsille kaksi virallista osoitetta – "Esimerkiksi päiväkotimaksu veloitettaisiin kummastakin kodista"

Tuleva hallitus haluaa lähi- ja etävanhemmat entistä tasavertaisempaan asemaan. Johanna Erjonsalo

Milla Asikainen

Tuleva hallitus mahdollistaa ohjelmassaan lapselle kaksi tasavertaista kotiosoitetta. Vuorovanhemmuusperheiden asemaa parannetaan myös asumistuen ja muun sosiaaliturvan osalta. Nykyisessä laissa ei ole lainkaan mainintaa vuoroasumisjärjestelyistä.

Etuuksien maksaminen kahteen kotiin helpottaa arkea ja ehkäisee konflikteja perheessä.

Nykyisin sosiaalituet maksetaan vain lähivanhemmalle. Tämä voi haitata perheen arkea ja heijastua negatiivisesti myös lapseen.

– Etuuksien jakaminen voi olla hankalaa, kun rahaa täytyy siirrellä tililtä toiselle. Se voi myös johtaa konflikteihin, toteaa johtava asiantuntija Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Moringin mukaan kahden kodin virallistaminen ratkaisee monta ongelmaa lapsiperheiden arjessa. Kun lapsesta tulee osa kumpaakin ruokakuntaa, palveluiden saanti helpottuu.

– Jos lapselle sattuu jotain, niin etävanhempi voi joutua kuskaamaan hänet toisen kodin lähelle lääkäriin. Uudistuksen myötä näin ei tarvitse toimia, Moring selittää.

Myös koulukyydit vammaisille tai kauempana asuville lapsille mahdollistuvat kummastakin kodista. Lisäksi, jos erityislapsen vuoksi kotiin on tehtävä muutoksia, voi tukea saada kummankin vanhemman kotiin. Nykyään ei voi.

Päiväkotipaikkakin on mahdollista saada kummankin kodin läheisyydestä.

– Koulussa puolestaan on tutkimusten mukaan järkevämpi olla vain yhdessä paikkaa. Se on lapsen edun mukaista, Moring lisää.

Kaksi virallista kotia tarkoittaisi myös vastuiden jakoa. Esimerkiksi päiväkotimaksu veloitettaisiin Moringin mukaan kummastakin kodista, ei vain lähivanhemmalta.

Etävanhempien liiton toiminnanjohtaja Kari Karangon mukaan kahden virallisen kodin kirjaaminen lakiin ei ole yksinkertaista.

– Kahden kotiosoitteen mahdollistaminen on ongelmallista kotikuntalain vuoksi. Se tuli vastaan ollessani mukana lapsenhuoltolain uudistuksen seurantaryhmässä viime vuonna, Karanko toteaa.

– En tiedä, miten hallitus aikoo ongelman ratkaista, mutta se vaatii aika laajamittaisia toimia, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 13. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.