Kuva: Salama posautti koivun päreiksi – tiedekeskus Heureka kiinnostui: "Harkitsemme sen käyttöä aihiona"

Koivuvanhuksen kohtalo on päivän puheenaihe Helsingin Tapanilassa. Salamaniskun tuhoaman puun tarina saattaa vielä jatkua vantaalaisessa tiedekeskuksessa. Kimmo Saares

Crista Lassfolk-Feodoroff

Salamat iskivät voimalla tiistaiaamuna ympäri Suomen. Ilmatieteenlaitos laski aamupäivän aikana yhteensä 157 salamaa, jotka iskivät maahan.

Yksi voimakkaimmista pamauksista oli tiettävästi Helsingin Tapanilassa, Kuulijantiellä. Salama iski korkeaan vanhaan koivuun sellaisella voimalla, että puusta sinkoutui metrisiä palasia yli kymmenen metrin matkan.

Tuhoutuneen puun valokuvannut Kimmo Saares asuu parinkymmenen metrin päässä paikasta, johon salama iski. Hän kertoo alueen asukkaiden ilmoittaneen maan järisseen salamaniskun voimasta jopa 800 metrin säteellä.

Kun salama pamahti puuhun, Saares pelästyi monen muun tavoin.

– Säntäsimme molemmat naapurini kanssa ulos samaan aikaan, koska luulimme molemmat salaman iskeneen omaan kotitaloomme, Saares kertoo.

Terveen koivun kaarna kuoriutui iskun voimasta suurelta osin ja runko pirstoutui pahoin, mutta puuvanhus vaappui salaman jäljiltä edelleen pystyssä. Oli kuitenkin selvää, että sen kaatuminen oli vain ajan kysymys, joten pelastuslaitos kutsuttiin paikalle.

Kimmo Saarela kertoo puun kaatuneen myöhemmin.

Asukkaiden keskuudessa sen kohtalo puhutti pitkin päivää.

Puun tarinan kerrotaan vielä jatkuvan.

– Sellainen huhu täällä nyt kiertää, että Heureka olisi halunnut sen koivun itselleen, Saarela kertoo.

Tiedekeskus Heurekasta vahvistetaan, että kovan kohtalon koivu saattaa hyvinkin tulla siellä hyötykäyttöön raaka-aineena.

– Emme ole ottamassa kyseistä koivua tutkittavaksemme, vaan harkitsemme sen käyttöä aihiona ensi vuonna avautuvaan puuaiheiseen näyttelyyn, näyttelytuottaja Jussi Kahlos tiedekeskus Heurekasta kertoo.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut