Lukiolaisen perhe säästää jopa 2 600 euroa, tupakka-aski maksaa pian lähes 10 euroa – näin hallitusohjelma vaikuttaa sinun arkeesi

Jari Pietiläinen

Antti Rinteen (sd.) johdolla aloittava uusi hallitus on tänään julkistanut hallitusohjelmansa. Hallituksen linjauksilla on merkittävä vaikutus tavallisten suomalaisten elämään.

Jatkossa oppivelvollisuusikää pidennetään siten, että se jatkuisi 19-vuotiaaksi asti. Nyt oppivelvollisuus jatkuu sen vuoden loppuun saakka, jolloin nuori täyttää 17 vuotta.

Hallitus aikoo muuttaa lukion ja ammattikoulun kirjat sekä muut tarvikkeet maksuttomiksi samalla tavoin kuin ne ovat peruskoulussa. Lukiolaisten liitto on jo aiemmin laskenut, että lukiokirjat maksavat keskimäärin 2 600 euroa. Tämän summan lukiolainen siis säästää.

Pieniä eläkkeitä – takuueläkettä ja kansaneläkettä – korotetaan, samoin neljännestä tai viidennestä lapsesta saa jatkossa korotettua lapsilisää. Myös lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotetaan.

Bensiinin ja dieselpolttoaineiden hintoihin tulee korotuksia: alkaneen vaalikauden aikana menovedelle tulee veronkorotuksia yhteensä 250 miljoonan euron verran.

Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä. Öljylämmitteisiä kiinteistöjä kannustetaan siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana erillisellä toimenpideohjelmalla.

Nautintoaineiden hintoihin tulee lisää korotuksia, niinpä esimerkiksi alkoholin ja virvoitusjuomat maksavat jatkossa nykyistä enemmän. Hallitus selvittää, voisiko marja- ja hedelmäverot rajata pois veron piiristä.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden veronkorotukset heijastuvat muun muassa savukkeiden kuluttajahinnoissa. Jatkossa tupakka-aski maksaa jo lähemmäs kymmenen euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.