Kuninkaanmäki sai nimensä tärkeän pikniklounaan mukaan

Ote Nils Westermarckin kartasta vuodelta 1777. Punaisella merkityssä kohdassa kuningas seurueineen pysähtyi lounaalle. Kansallisarkisto

toimitus

Vuonna 1775 Ruotsin kuningas Kustaa III matkusti Suurta Rantatietä pitkin Helsingistä Porvooseen.

Nykyään tie tunnetaan paremmin Kuninkaantienä. Tie vei Helsingistä Malmin ja Hakkilan kautta Sipooseen ja siitä edelleen Porvooseen.

Matkalla kuninkaan seurue yöpyi tutun porvarismiehen Johan Sederholmin omistamalla Håkansbölen kartanolla.

Vierailun jälkeisenä päivänä, 10. kesäkuuta 1775, matka jatkui Håkansbölestä kohti Porvoota.

Kun seurue tyli nykyisen Kuninkaanmäen kohdalle, oli lounaan aika. Tapahtuma oli niin tärkeä, että paikka, jossa kuningas lounasti, merkittiin sekä Nils Westermarkin vuoden 1777 karttaan, että C. P. Hagströmin vuoden 1778 karttaan. Kartassa oli teksti, jossa kerrottiin hänen kuninkaallisen korkeutensa Kustaa III:n istuneen paljaalla maalla syömässä lounasta.

Tämän tapahtuman johdosta kaupunginosa on sittemmin nimetty Kuninkaanmäeksi. Lounaspaikka sijaitsi karttojen mukaan kallion välissä sijainneessa syvennyksessä, jossa nykyään on omakotitaloja. Käytännössä voisi kuitenkin ajatella kuninkaan kivunneen kallion laelle syömään lounasta ja ihailemaan korkealta hienoja maisemia.

Tarinasta inspiroituneena Vantaan Kylli -hanke yhdessä Vantaan kaupunginmuseon kanssa järjestävät lähellä alkuperäistä paikkaa Kuusijärven ympäristössä Kuninkaan piknikin sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Andreas Koivisto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sininen Ikea-kassi pääsi museon kokoelmiin osana Vantaan historiaa
    26.5.2019 8:10
  2. Tältä näyttää Helsingin pitäjän kansallispuku - sitä saavat käyttää myös suomenkieliset, vaikka toisin aikoinaan keskusteltiin
    5.5.2019 8:40
  3. Tältä näyttää kaupunginmuseon vanhin muotokuva
    12.5.2019 8:10

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut