Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko taloyhtiön vesimaksusta vapautua? Asiantuntija vastaa

Olet viettämässä kesää mökillä ja tulet olemaan pois asunnostasi jopa kahden kuukauden ajan, jolloin vain ystävällinen naapuri käy välillä kastelemassa kukkiasi. Oletko oikeutettu vesimaksusta vapautumiseen poissaoloajaltasi?

Velvollisuus maksaa vesimaksua taloyhtiölle perustuu osakkuuteen yhtiössä sekä oikeuteen hallita huoneistoa, ei siihen, käytetäänkö huoneistossa vettä vai ei.

Kesäloma tai muu lyhytaikainen ja tilapäinen poissaolo asunnosta ei lähtökohtaisesti oikeuta saamaan vapautusta vesimaksusta.

Näin päätti aikoinaan myös Kouvolan hovioikeus jutussa, jossa osakaspariskunta haki vapautusta vesimaksuista asuessaan vuosittain kesäasunnollaan toukokuusta syyskuuhun ja käyden vain välillä kastelemassa kukkia. Eli maksuvelvollisuus säilyi myös näiltä kesäkuukausilta.

Postin kääntäminen ei myöskään vaikuta asiaan.

Taloyhtiöissä peritään yleensä erillinen henkilölukuun perustuva vesimaksu, jota varten on osakkeenomistajan ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä.

Asukkaaksi ei lasketa esimerkiksi päivähoitolapsia tai lemmikkieläimiä. Jos henkilö on yhtiön kirjoihin merkitty talossa asuvaksi, hänestä voidaan periä vesimaksua.

Yhtiö voi periä maksun kaikista tiedossa olevista huoneistossa asuvista myös riippumatta siitä, ovatko he tehneet muuttoilmoituksen vai eivät.

Väestörekisterimerkintä ei siis yksin ole ratkaiseva, vaan jos asunnossa asuu todistettavasti suurimman osan kuukaudesta henkilö, tulee hänen lähtökohtaisesti maksaa vesimaksua taloyhtiölle.

Vapautusta vesimaksusta voi saada, jos muualla asuminen on selkeästi pysyvää, kestää pitkään ja huoneistoa ei tosiasiallisesti käytetä. Eli jos voidaan osoittaa, että henkilö asuu esimerkiksi opiskelun tai muun syyn vuoksi pysyvästi tai pitkään muualla, eikä käytä huoneistoa. Siis loma tai esimerkiksi varusmiespalvelu eivät ole tällaisia pysyviä poissaoloja.

Yhtiö voi tapauskohtaisesti käsitellä normaalista käytännöstä poikkeavia poissaoloja, pitäen mielessä kuitenkin aina lain yhdenvertaisuusperiaatteen.

Kysymykseen vastasi Marika Sipilä, joka työskentelee Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtajana.