Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Satoja uusia asuntoja myymättä – Maankäytön pomo myöntää: rakentaminen meni Kivistössä överiksi

Etuovi-verkkopalvelussa on myytävänä noin 800 Vantaalla sijaitsevaa kerrostaloasuntoa, joiden valmistumisvuosi on 2018 tai 2019. Asunnoista lähes puolet sijaitsee Kivistössä.

Vastaavia lukuja tulee vastaan myös Oikotie-verkkopalvelussa. Oikotiellä on myynnissä 719 vantaalaista kerrostaloasuntoa, joiden valmistumisvuosi on 2018 tai 2019. Asunnoista lähes puolet (48 prosenttia) on Kivistössä. Valtaosa Kivistön asunnoista on yksiöitä tai kaksioita.

– Markkinat löivät Kivistössä yli, toteaa tilanteesta Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä

Hän lisää, että asuntotuotanto on ollut Kivistössä liian yksipuolista ja asuntoja on rakennettu liian paljon.

– Pieniä asuntoja on tuotettu liikaa, etenkin kun sijoittajat ovat poistumassa markkinoilta.

Penttilän mukaan tilanne tasaantuu aikanaan. Hän muistuttaa, että kaupungin tehtävänä on mahdollistaa rakentaminen, mutta myöntää, että Kivistössä rakentamista tulee nyt suunnata perheasuntoihin.

– Ja palvelurakenne tulee saada siellä kuntoon.

Rakentajien etua valvovan RT Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan Kivistössä myytävänä olevien uusien kerrostaloasuntojen määrä ei ole poikkeuksellinen.

– Vaikka valmiiden myynnissä olevien asuntojen määrät ovat hienoisessa nousussa, ne ovat kuitenkin maltillisella tasolla.

Vihmo toteaa rakentamisen olleen neljä vuotta Suomen talouden veturina.

– Tällä nousukaudella asuntoaloitusten määrä on noussut ennätyslukemiin. Vastaava määrä asuntoaloituksia on nähty viimeksi lähes 50 vuotta sitten 70-luvulla.

Nousukausi on Vihmon mukaan rakennusalalla päättymässä. Kivistön tilanne heijastelee siirtymävaihetta: Asuntojen kysyntä on hidastumassa, mutta nousukauden jälkihöyryissä valmistuu vielä lisää koteja.

Vihmon sanomaa siitä, ettei tilanne ole vielä hälyttävä, vahvistaa asuntojen hintakehitys. Uusien asuntojen hinta on pysytellyt Kivistössä melko vakaana.

Yle julkaisi alkuvuodesta yhteenvedon asuntojen hintojen muutoksesta eri alueilla. Tiedot oli koostanut Kiinteistömaailma ja ne perustuivat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tietokantaan.

Yhteenveto kertoi Kivistön olevan yksi niistä vantaalaisalueista, joissa asuntojen hinta on laskenut. Laskua oli kuitenkin vain 0,1 prosenttia. Voimakkaampaa lasku on ollut Pähkinärinteessä (-6,2 prosenttia), Koivukylä-Havukoskella (-5,5) ja Martinlaaksossa (-4,7).

KVKL:n seuranta kuitenkin paljastaa, että uusien asuntojen myyntimäärät ovat laskeneet. Seuranta ei ole täysin kattava, siinä on mukana noin 70–80 prosenttia myynneistä.

Viime vuonna Kivistöstä myytiin 133 uutta kerrostaloasuntoa, tänä vuonna vastaavia on myyty 33.

Koko Vantaan luku on romahtanut. Kun viime vuonna myytiin 1201 uutta vantaalaista kerrostaloasuntoa, niin tänä vuonna niitä on myyty 230.

KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth viittaa Vihmon tavoin suhdanteisiin.

– Rakennuslupia haettiin vuonna 2017 ennätysmäärä, vuonna 2018 rakennusteollisuus alkoi lupien haussa jarruttelun, mutta edelleen asuntoja valmistuu paljon.

Ehrnrooth pohtii, että myös uusilla alueilla sijaitsevilla, juuri valmistuneilla asunnoilla on omat heikkoutensa.

– Vaikka vanhoissa kerrostalossa olisi korjausvelkaa, niin asuntojen etuna on usein se, että alueella on infra ja vihreät rakenteet valmiina, sanoo kiinteistövälitysalan asiantuntija Ehrnrooth.