Vakava virussairaus onkin tuontitavaraa – joka neljäs tartunta on peräisin Helsingistä

Helsingin seudun puutiaisaivokuumevirusten keskittymät ovat tutkimusten mukaan erillisiä. Virukset ovat tulleet muualta Suomesta jo vuosikymmeniä sitten.  Klaus Nurmi / Arkisto

Jari Pietiläinen

Puutiaisaivokuumeviruksen eli TBE-viruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina ja ajoittain löytyy uusia tartunta-alueita. Vuosina 2007-17 maassamme todettiin kaikkiaan 488 puutiaisaivokuumetapausta, joista 125 Helsingin seudulla asuvilla; tartunnoista 35 oli saatu Helsingin seudulta.

TBE-virus tarttuu puutiaisen syljestä ja johtaa osalla tartunnan saaneista lievään kuumetautiin. Noin neljäsosalla sairaus etenee aivokalvontulehdukseksi tai aivotulehdukseksi, joka voi olla oireiltaan vakava. Virus kiertää luonnossa hyvin paikallisesti ja sen esiintyvyyteen vaikuttavat ilmasto- ja muut ympäristöolosuhteet.

Helsingin yliopiston zoonoosivirusten tutkimusyksikkö on yhteistyössä THL:n, Biologisten uhkien osaamiskeskuksen ja Saaristolääkärien kanssa selvittänyt Helsingin seudun tartuntojen ja alueella esiintyvien viruskantojen alkuperää potilaiden antamien tietojen, tutkijoiden luonnosta keräämien näytteiden sekä alueen asukkaiden keräämien punkkien avulla.

THL:n seurantatietojen mukaan suurin osa tartunnoista oli peräisin muualla Suomessa olevilta riskialueilta, neljäosa oli paikallisia ja toistakymmentä tartuntaa saatiin ulkomailta. Lisäksi viisi muualla asuvaa suomalaista oli saanut tartunnan Helsingin seudulla. Paikallisia tartuntoja todettiin Kirkkonummelta, Espoosta, Helsingistä ja Sipoosta.

Taudin esiintyvyys koko Helsingin alueen väestössä nousi tarkastelujakson loppuvuosina tasolle noin 1,5 tartuntaa vuodessa 100 000 asukasta kohden. Alueilla, joissa TBE-rokotukset on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan, paikallisten tartuntojen esiintyvyys on tyypillisesti vähintään 30-kertainen. THL seuraa alueellista tartuntariskiä.

TBE-virusta tai tartuntoja kuvattiin seitsemältä tarkemmin rajatulta alueelta Helsingin seudulla. Neljältä alueelta – Isosaaresta, Jollaksesta, Kauklahdesta ja Sipoon saaristosta – analysoitiin TBE-viruksen perimä punkeista tai jyrsijöistä. Näiden alueiden TBE-virukset eivät olleet kovin läheistä sukua keskenään.

Sen sijaan niitä muistuttavia viruskantoja esiintyy muualla Euroopassa ja Suomessa – Sloveniassa, Baltian maissa, Kotkan saaristossa ja Tanskassa. Muita todennäköisiä TBE-keskittymiä havaittiin Espoon Laurinlahdessa ja Tontunmäessä sekä Helsingin Karhusaaressa.

– Viruksen muuntumisnopeuden ja perimän vaihtelun perustella voitiin päätellä, että TBE-virusta on saapunut Helsingin seudulle joitakin vuosikymmeniä sitten ainakin neljä erillistä kertaa, toteaa professori Olli Vapalahti

– Havainnot sopivat leviämistapaan, jossa muuttolinnut kuljettavat ajoittain puutiaisia ja TBE-virusta uusille alueille, ja toisaalta ympäristönmuutokset voivat tehostaa viruksen paikallista leviämistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut