Vakava virussairaus onkin tuontitavaraa – joka neljäs tartunta on peräisin Helsingistä

Helsingin seudun puutiaisaivokuumevirusten keskittymät ovat tutkimusten mukaan erillisiä. Virukset ovat tulleet muualta Suomesta jo vuosikymmeniä sitten.  Klaus Nurmi / Arkisto

Jari Pietiläinen

Puutiaisaivokuumeviruksen eli TBE-viruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina ja ajoittain löytyy uusia tartunta-alueita. Vuosina 2007-17 maassamme todettiin kaikkiaan 488 puutiaisaivokuumetapausta, joista 125 Helsingin seudulla asuvilla; tartunnoista 35 oli saatu Helsingin seudulta.

TBE-virus tarttuu puutiaisen syljestä ja johtaa osalla tartunnan saaneista lievään kuumetautiin. Noin neljäsosalla sairaus etenee aivokalvontulehdukseksi tai aivotulehdukseksi, joka voi olla oireiltaan vakava. Virus kiertää luonnossa hyvin paikallisesti ja sen esiintyvyyteen vaikuttavat ilmasto- ja muut ympäristöolosuhteet.

Helsingin yliopiston zoonoosivirusten tutkimusyksikkö on yhteistyössä THL:n, Biologisten uhkien osaamiskeskuksen ja Saaristolääkärien kanssa selvittänyt Helsingin seudun tartuntojen ja alueella esiintyvien viruskantojen alkuperää potilaiden antamien tietojen, tutkijoiden luonnosta keräämien näytteiden sekä alueen asukkaiden keräämien punkkien avulla.

THL:n seurantatietojen mukaan suurin osa tartunnoista oli peräisin muualla Suomessa olevilta riskialueilta, neljäosa oli paikallisia ja toistakymmentä tartuntaa saatiin ulkomailta. Lisäksi viisi muualla asuvaa suomalaista oli saanut tartunnan Helsingin seudulla. Paikallisia tartuntoja todettiin Kirkkonummelta, Espoosta, Helsingistä ja Sipoosta.

Taudin esiintyvyys koko Helsingin alueen väestössä nousi tarkastelujakson loppuvuosina tasolle noin 1,5 tartuntaa vuodessa 100 000 asukasta kohden. Alueilla, joissa TBE-rokotukset on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan, paikallisten tartuntojen esiintyvyys on tyypillisesti vähintään 30-kertainen. THL seuraa alueellista tartuntariskiä.

TBE-virusta tai tartuntoja kuvattiin seitsemältä tarkemmin rajatulta alueelta Helsingin seudulla. Neljältä alueelta – Isosaaresta, Jollaksesta, Kauklahdesta ja Sipoon saaristosta – analysoitiin TBE-viruksen perimä punkeista tai jyrsijöistä. Näiden alueiden TBE-virukset eivät olleet kovin läheistä sukua keskenään.

Sen sijaan niitä muistuttavia viruskantoja esiintyy muualla Euroopassa ja Suomessa – Sloveniassa, Baltian maissa, Kotkan saaristossa ja Tanskassa. Muita todennäköisiä TBE-keskittymiä havaittiin Espoon Laurinlahdessa ja Tontunmäessä sekä Helsingin Karhusaaressa.

– Viruksen muuntumisnopeuden ja perimän vaihtelun perustella voitiin päätellä, että TBE-virusta on saapunut Helsingin seudulle joitakin vuosikymmeniä sitten ainakin neljä erillistä kertaa, toteaa professori Olli Vapalahti

– Havainnot sopivat leviämistapaan, jossa muuttolinnut kuljettavat ajoittain puutiaisia ja TBE-virusta uusille alueille, ja toisaalta ympäristönmuutokset voivat tehostaa viruksen paikallista leviämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 9. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 10. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 11. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 12. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 13. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 14. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 15. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.