Suomalaisten musiikin kuuntelussa iso murros: hevikansa entistäkin hevimpää, myös hip hop nousee

Suomalaisten musiikinkuuntelu on 2000-luvulla kokenut merkittävän muutoksen. Etenkin heavyä ja hip hopia kuunnellaan nyt entistä enemmän. Kuvituskuva.  Ulla Mether / arkisto

Jari Pietiläinen

Lasten ja työikäisten musiikinkuuntelu on selvästi vähentynyt viidessätoista vuodessa. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta vapaa-aikatutkimuksesta.

Musiikin kuuntelun vähentyminen näkyy erityisesti päivittäisessä kuuntelussa, sen sijaan viikkotasolla lasku on ollut maltillisempaa. Musiikin kuuntelun vähentyminen on ollut suurinta 35–54-vuotiaiden keskuudessa.

Vielä 2000-luvun alussa tämän ikäisistä vielä noin kolme neljästä, mutta vuonna 2017 enää reilu puolet kuunteli musiikkia päivittäin. Musiikin kuuntelu on edelleen yleisintä 15–19-vuotiaana, eikä tässä ole tapahtunut muutosta.

Sen sijaan yli 64-vuotiaat kuuntelivat vuonna 2017 musiikkia useammin kuin vastaavan ikäiset neljännesvuosisata sitten.

Internet on tuonut loputtoman musiikkitarjonnan, valtavan äänitehistorian ja globaalin radiotarjonnan lähes jokaisen ulottuville. Myös kotimaisia radiokanavia on tarjolla enemmän kuin koskaan. Kaikesta tästä huolimatta musiikin kuuntelu on vähentynyt 1990- ja 2000-lukujen alkuun verrattuna.

Vaikuttaa siltä, että internet ja musiikin suoratoistopalvelut ovat korvanneet vain osan entisestä musiikin tallenne- ja radiokuuntelusta, vaikka esimerkiksi YouTubesta onkin tullut toiseksi suosituin musiikkimedia radion jälkeen.

Pop tai rock oli eniten kuunneltu musiikkilajien kokonaisuus yli 14-vuotiaassa väestössä. Näitä musiikkilajeja kuunneltiin vuonna 2017 enemmän kuin iskelmä- tai viihdemusiikkia, jota vielä 2000- ja 1990-luvun alussa kuunneltiin selvästi eniten.

Pop- ja rockmusiikin lisäksi suosiota ovat selvästi lisänneet elektroninen tanssimusiikki (EDM), hip hop sekä heavy, joista kahden viimeksi mainitun kuuntelu on kaksinkertaistunut 1990-luvun alusta.

Jazzin, reggaen ja perinteisten afroamerikkalaisten populaarimusiikin lajien suosio on säilynyt jokseenkin ennallaan parin tai kolmen vuosikymmenen aikana.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut