Luetun ymmärtäminen heikentynyt vantaalaisoppilailla – "Älylaitteet kiinnostavat lapsia enemmän kuin romaanit"

Vantaalaisilla kuudesluokkalaisilla tulokset heikkenivät vuodesta 2016 matemaattisessa ajattelussa, työmuistissa ja luetun ymmärtämisessä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Vantaalaisten peruskoululaisten taidot luetun ymmärtämisessä ovat heikentyneet.

Tuoreessa oppimaan oppimisen arvioinnin tuloksissa luetun ymmärtäminen on heikentynyt vuodesta 2016 kaikilla tutkituilla luokka-asteilla eli 3., 6. ja 9. luokkalaisilla.

Kuudesluokkalaisilla tulokset heikkenivät myös muissa tutkimuksessa testatuissa osa-alueissa eli matemaattisessa ajattelussa ja työmuistissa.

6. luokkalaisten poikien matemaattisen ajattelun tehtävien keskimääräinen ratkaisuprosentti 2016 oli 43.22 prosenttia ja vuonna 2018 37,33 prosenttia. 6. luokkalaisilla tytöillä luku tippui 46.12 prosentista 41.01 prosenttiin.

Luetun ymmärtämisen tehtävistä 6. luokkalaisten poikien keskimääräinen ratkaisuprosentti 30.88 prosenttia. Vuonna 2016 luku oli 34.55.

– Vuoden 2018 tuloksia ei suoraan voi verrata vuoden 2016 mittaukseen, sillä ajankohta ei ollut oppilaille sama. Viime syksyn mittauksessa oppilaat olivat puoli vuotta nuorempia kuin vuoden 2016 mittauksessa. Lisäksi tulokset eivät korreloi suoraan esimerkiksi kouluarvosanoihin, huomauttaa Vantaan perusopetuksen opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus

Oppimaan oppimisen arviointi toteutettiin kaikissa Vantaan peruskouluissa marras- ja joulukuun aikana. Arviointiin vastasi 89 prosenttia eli 6 774 oppilasta. Vain yhden koulun yksi ikäluokka ei ollut vastannut.

– Aina kun tulokset heikkenevät se huolestuttaa, Vantaan perusopetuksenjohtaja Ilkka Kalo sanoo.

Kalon mukaan tulokset ovat laskusuunnassa läpi Suomen. Kalo sanoo Vantaalla tuloksiin vaikuttavan erityisesti oppilaiden monikulttuurisuus.

– Suurella osalla oppilaista äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi. Kun kieli on oppimisen väline, tämä ilman muuta vaikuttaa, hän selvittää.

Toinen merkittävä syy oppimistulosten heikkenemiselle on Kalon mukaan lukuharrastuksen väheneminen.

– Ponnistellemme asian eteen, mutta älylaitteet kiinnostavat lapsia enemmän kuin romaanit.

6. luokkalaisten ruotsinkielisten koulujen oppilaat suoriutuivat sen sijaan paremmin luetun ymmärtämisen ja matemaattisen ajattelun tehtävissä kuin muiden alueiden koulujen oppilaat.

3. luokkalaiset olivat ainut ryhmä, jonka matemaattisen ajattelun taidot olivat nousseet. Työmuistin tulokset paranivat 3. luokkalaisilla tytöillä sekä 9. luokkalaisilla tytöillä ja pojilla.

Vantaalla on tavoitteena parantaa oppimistuloksia vuoteen 2021 mennessä, jolloin uusi tutkimus on tarkoituksena toteuttaa.

– Vantaalla meidän tulee kiinnittää erityisesti huomiota maahanmuuttajataustaisten lasten oppimiseen, Kaskentaus sanoo.

Kaskentaus kertoo jokaisen koulun pohtivan mitä he voivat tehdä, jotta oppiminen paranee.

– Aina, jos tulokset heikkenevät, ilmiö huolestuttaa. Nivelvaiheisiin on jo kiinnitetty paljon huomiota, kun 5.–7. luokille on palkattu kokeiluna neljään kouluun tsemppari-opettaja varhaista pudokkuutta ehkäisemään, hän selvittää.

Vantaa monikulttuuristuu edelleen, joka täytyy Kalon mukaan huomioida koulujen arjessa.

– Valtakunnan tasolla katsottuna meidän pitää juosta kovaa, jotta pysytään tuloksissa edes paikallaan, hän sanoo.

Vantaan kaupungin perusopetus on teettänyt oppimaan oppimisen arviointeja Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksella myös vuosina 2010 ja 2013.

Vuodesta 2010 on Kaskentauksen mukaan koulujen taso lähentynyt toisiaan. Viimeisimmissä tuloksissa mikään alue ei ole huonompi tai parempi kuin toinen, vaan koulut ovat oppilaiden taitojen suhteen tasaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.