Luetun ymmärtäminen heikentynyt vantaalaisoppilailla – "Älylaitteet kiinnostavat lapsia enemmän kuin romaanit"

Vantaalaisilla kuudesluokkalaisilla tulokset heikkenivät vuodesta 2016 matemaattisessa ajattelussa, työmuistissa ja luetun ymmärtämisessä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Vantaalaisten peruskoululaisten taidot luetun ymmärtämisessä ovat heikentyneet.

Tuoreessa oppimaan oppimisen arvioinnin tuloksissa luetun ymmärtäminen on heikentynyt vuodesta 2016 kaikilla tutkituilla luokka-asteilla eli 3., 6. ja 9. luokkalaisilla.

Kuudesluokkalaisilla tulokset heikkenivät myös muissa tutkimuksessa testatuissa osa-alueissa eli matemaattisessa ajattelussa ja työmuistissa.

6. luokkalaisten poikien matemaattisen ajattelun tehtävien keskimääräinen ratkaisuprosentti 2016 oli 43.22 prosenttia ja vuonna 2018 37,33 prosenttia. 6. luokkalaisilla tytöillä luku tippui 46.12 prosentista 41.01 prosenttiin.

Luetun ymmärtämisen tehtävistä 6. luokkalaisten poikien keskimääräinen ratkaisuprosentti 30.88 prosenttia. Vuonna 2016 luku oli 34.55.

– Vuoden 2018 tuloksia ei suoraan voi verrata vuoden 2016 mittaukseen, sillä ajankohta ei ollut oppilaille sama. Viime syksyn mittauksessa oppilaat olivat puoli vuotta nuorempia kuin vuoden 2016 mittauksessa. Lisäksi tulokset eivät korreloi suoraan esimerkiksi kouluarvosanoihin, huomauttaa Vantaan perusopetuksen opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus

Oppimaan oppimisen arviointi toteutettiin kaikissa Vantaan peruskouluissa marras- ja joulukuun aikana. Arviointiin vastasi 89 prosenttia eli 6 774 oppilasta. Vain yhden koulun yksi ikäluokka ei ollut vastannut.

– Aina kun tulokset heikkenevät se huolestuttaa, Vantaan perusopetuksenjohtaja Ilkka Kalo sanoo.

Kalon mukaan tulokset ovat laskusuunnassa läpi Suomen. Kalo sanoo Vantaalla tuloksiin vaikuttavan erityisesti oppilaiden monikulttuurisuus.

– Suurella osalla oppilaista äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi. Kun kieli on oppimisen väline, tämä ilman muuta vaikuttaa, hän selvittää.

Toinen merkittävä syy oppimistulosten heikkenemiselle on Kalon mukaan lukuharrastuksen väheneminen.

– Ponnistellemme asian eteen, mutta älylaitteet kiinnostavat lapsia enemmän kuin romaanit.

6. luokkalaisten ruotsinkielisten koulujen oppilaat suoriutuivat sen sijaan paremmin luetun ymmärtämisen ja matemaattisen ajattelun tehtävissä kuin muiden alueiden koulujen oppilaat.

3. luokkalaiset olivat ainut ryhmä, jonka matemaattisen ajattelun taidot olivat nousseet. Työmuistin tulokset paranivat 3. luokkalaisilla tytöillä sekä 9. luokkalaisilla tytöillä ja pojilla.

Vantaalla on tavoitteena parantaa oppimistuloksia vuoteen 2021 mennessä, jolloin uusi tutkimus on tarkoituksena toteuttaa.

– Vantaalla meidän tulee kiinnittää erityisesti huomiota maahanmuuttajataustaisten lasten oppimiseen, Kaskentaus sanoo.

Kaskentaus kertoo jokaisen koulun pohtivan mitä he voivat tehdä, jotta oppiminen paranee.

– Aina, jos tulokset heikkenevät, ilmiö huolestuttaa. Nivelvaiheisiin on jo kiinnitetty paljon huomiota, kun 5.–7. luokille on palkattu kokeiluna neljään kouluun tsemppari-opettaja varhaista pudokkuutta ehkäisemään, hän selvittää.

Vantaa monikulttuuristuu edelleen, joka täytyy Kalon mukaan huomioida koulujen arjessa.

– Valtakunnan tasolla katsottuna meidän pitää juosta kovaa, jotta pysytään tuloksissa edes paikallaan, hän sanoo.

Vantaan kaupungin perusopetus on teettänyt oppimaan oppimisen arviointeja Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksella myös vuosina 2010 ja 2013.

Vuodesta 2010 on Kaskentauksen mukaan koulujen taso lähentynyt toisiaan. Viimeisimmissä tuloksissa mikään alue ei ole huonompi tai parempi kuin toinen, vaan koulut ovat oppilaiden taitojen suhteen tasaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.