Yritykset tarjoavat yhä vähemmän koulutuspäiviä työntekijöilleen, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrista.
Koulutuspäivien määrä on vähentynyt 20 prosenttia 2000-luvun alusta. Tuolloin työnantajat maksoivat henkilöstölleen keskimäärin 6,2 koulutuspäivää vuodessa. Viime vuoden lukema oli 4,8.
Viimeisen viiden vuoden aikana koulutuspäivien määrä on ollut alimmillaan koko 2000-luvun aikana eli keskimäärin 4,6 päivää vuodessa.
Toimihenkilöliitto ERTOn mukaan koulutuksesta karsiminen on jo vaaraksi Suomen taloudelle.
– Tilanne on hälyttävä. Suomella ei ole varaa rapautuvaan osaamiseen, puheenjohtaja Juri Aaltonen napauttaa.
–Työelämän murros ja digitalisaatio edellyttävät, että työntekijöiden osaamista päivitetään yhä enemmän. Vaatimusten kasvaessa heitä koulutetaan kuitenkin aiempaa vähemmän.
Työntekijöiden koulutus on yleisempää julkisella sektorilla kuin yksityisellä puolella. Viime vuonna valtion työntekijät saivat keskimäärin kahdeksan koulutuspäivää.
Eniten koulutusta on vähennetty ylempien toimihenkilöiden kohdalla, jotka saavat kuitenkin edelleen koulutuspäiviä muita enemmän.
Vuonna 2018 ylemmät toimihenkilöt käyttivät koulutukseen keskimäärin 5,4 päivää, alemmat toimihenkilöt 5,1 ja työntekijät 3,4 päivää.